Ometigi ei pääse me üle ega ümber tõsiasjast, et Lewis Carl Davidson Hamilton on esimene neegrisoost vormel-1 maailmameister. Täpsemalt öeldes, mulatt. Tema isa Anthony on Grenada päritolu, ema Carmen Larbalestier aga valge inglanna. Lewise vanemad lahutasid, kui ta oli kaheaastane. Lewis elas algul koos emaga, 12. eluaastast saadik aga isa ja tolle uue abikaasa Lindaga.



Isegi Bill Cosby abi ei päästnud



Muidugi on Hamiltoni päritolu põhjustanud palju rassistliku alatooniga, enamasti solvavaid märkusi. Hooaja viimase etapi eel pälvis suurt rahvusvahelist tähelepanu üks Hispaania veebisait. Ent ka Eesti veebikeskkondades leidub hulgi kommentaare, mida karistusseadustiku § 151 järgi võiks pidada vaenu õhutamiseks seoses rassi ja nahavärviga. Aga mitte sellest ei tahtnud ma kirjutada.


Mullu räägiti üsna palju sellest, kuidas Hamiltonist võib saada eeskuju paljudele tulevastele mustanahalistele võidusõitjatele. Ning veidi vaiksemalt ka sellest, millise väärtusega on Hamilton Mercedese reklaami- ja marketingiosakonnale. Põhimõte “Kui tema suutis, suudame meie ka” õhutab saavutusi nii spordi kui ka materiaalse heaolu vallas. Aga sellestki ei tahtnud ma kirjutada.


Tahtsin kirjutada sellest, et ehkki Hamilton on esimene mustanahaline piloot ja esimene maailmameister, on tema rassikaaslasi vormel-ühes nähtud varemgi. 1986. aastal testis Brabham-BMW autot ameeriklane Willy T. Ribbs. Sellega sai temast esimene vormel-1 autoga sõitnud mustanahaline. Väärib märkimist, et Brabhami boss oli tollal ei keegi muu kui ­Bernie ­Ecclestone. Kindlasti pidas Bernie silmas Ribbsi väärtust vormel-1 saadikuna afroameeriklaste hulgas, kuid diilini siiski ei jõutud. ­Ribbsi karjäär kestis aastani 2002. Üksvahe spondeeris teda ka koomik Bill Cosby, kuid suured võidud jäid siiski tulemata.


Nigeeria prints mustanahalist Schumacherit otsimas


Nigeeria prints Malik Ado (mõnedel andmetel Ido) Ibrahim oli kümme aastat tagasi vormel-1 ringkondades kõva tegija. 1998. aasta lõpul omandas ta Morgan Grenfelli panga abiga viiendiku Arrowsi tiimist, mis tollal siples hiigelvõlgades. Prints Malik läks sellega ajalukku kui esimene mustanahaline vormel-1 meeskonnaomanik. Ühtlasi asus ta tööle tiimi turundusdirektorina. Paljud aga pidasid teda suurekaliibriliseks suliks ja mõttetuks jutumeheks ning see arvamus leidis kiiresti kinnitust. Maliki “revolutsiooniline turundusstrateegia” ei toonud tiimile sentigi raha ning septembris jäi ta oma osalusest ilma. 2005. aastal asutas Malik USAs NASCAR-sarja tiimi, kuid kaks aastat hiljem sattus sellega seotud varguste ja pettuste eest vanglasse.


Veel enne Arrowsi “ostmist” ütles Malik ühe tähelepanuväärse lause: “Ma ei näe ühtki põhjust, miks ei võiks järgmine Michael Schumacher olla mustanahaline.” Malik astus selles suunas ka konkreetseid samme.


Nimelt pakkus ta Arrowsi vormel-1 testimise võimalust Jason Wattile. Taanlasest ema ja jamaikalasest isa järeltulijana Londonis sündinud Watt sai 1999. aastal teise koha FIA vormel-3000 sarjas ning Arrowsi test ja sellele järgnev võimalik piloodistaatus paistsid igati realistlikud.


Paraku jäi test toimumata. Malik löödi oma postilt minema ning filmivõtetel juhtunu d mootorrattaõnnetuses jäi Watt alakehast halvatuks. Võidusõitjakarjäär jätkub tal aga tänaseni, 2002. aastal tuli Watt Taani meistriks turismiautode ringrajasõidus.


Kus on teised?


Kas Hamiltoni eeskuju toob kaasa afrode massilise juurdevoolu mootorisporti? Umbes nagu poksis, korvpallis või kergejõustiku jooksualadel? Arthur Ashe võitis juba 1975. aastal Wimbledoni, aga tennisetipud on ikka enamasti valged. Tiger Woods on püsinud aastaid planeedi parima golfimängijana, aga kus on tema rassikaaslased?


Erinevalt neist aladest nõuab autovõidusõidus tippu jõudmine nii kaua aega, et järgmine Hamilton peaks juba välja paistma. Vähemalt lähitulevikus on mustanahaline tippvõidusõitja erand ja mitte reegel. Kui aga kellelgi on annet, tahtmist ja õnne, siis miks mitte. Tee on sisse lükatud.


Hamiltoni puhul võib parallelle tõmmata Markko Märtiniga. Kümmekond aastat tagasi pidasid paljud “spetsialistid” Märtinit napakaks. Tema nimelt tahtis autorallis maailmameistriks tulla.


Skeptikute arvates polnud ühel eestlasel selleks vähimatki võimalust. Täna teame, et tiitlist jäi Märtinil üsna vähe puudu.


2. novembril 2008 sai maailm teada, et maailma parim vormelisõitja võib olla mustanahaline. Puhtalt juhuse tõttu saime kaks päeva hiljem teada, et ka maailma võimsaima riigi presidendiks saab mustanahaline.
Jänkide programm läks luhta

1999. aastal käivitas tollal Põhja-Ameerikas ülipopulaarne CART-võidusõidusari programmi afroameeriklastest pilootide leidmiseks. Skeptikud pidasid seda kunstlikuks katseks sarja “liiga valget” mainet parandada ja afrodest elanikkonna hulgast uut maksujõulist publikut leida. Kõva meediakära saatel alustatud üritus hääbuski vaikselt. Ükski kolmest väljavalitud noorest võidusõitjast midagi märkimisväärset ei saavutanud.

USA edukaima neegervõidusõitja au hoiab juba ligi pool sajandit ­Wendell Scott. Aastatel 1961 kuni 1973 osales ta 494 NASCAR-sarja võistlusel ning võitis neist ühe – Jacksonville’is aastal 1963. Võistluse korraldajad aga keeldusid teda (ilmselt nahavärvi tõttu) esialgu võitjaks kuulutamast.

Scotti eluloo ainetel vändati 1977. aastal film “Greased Lightning” (“Õlitatud välk”).
Kes on Lewis Hamiltoni vend?

;Brasiilia GP ülekandes jäi mitmel korral kaamera ette Lewis Hamiltoni;vend Nicholas. Õieti on ta poolvend – ­Nicholase ema Linda on Anthony;Hamiltoni teine (praegune) abikaasa. Mullu liikus kaasasündinud;lihasnõrkuse all kannatav ­Nicholas põhiliselt ratastoolis, tänavu on;teda nähtud ka omal jalal kõndimas. Lewis on tihtipeale nimetanud;Nicholast oma inspiratsiooniallikaks: “Kui mul on raske, siis ma;kujutan end Nicholase asemele. Kas mina suudaksin olla nii tugev nagu;tema?”