IT-spetsialist Rauno Ramm selgitas, et kirjad on tavaliselt vigases inglise keeles ning sisaldavad teate, et adressaat on võitnud Nibiru internetiloteriil suure summa, tavaliselt mitu miljonit Nibiru eurot (1 NBE = 8,9 EEK). Et võitu vormistada, nõutakse kohe ka maksude tasumist, mis ulatuvad kümnetesse tuhandetesse kroonidesse. “Tegelikult Nibirul mingisuguseid loteriisid ei korraldata ega ole kunagi korraldatudki,” teab Ramm. “Samuti ei maksta sel planeedil makse. Tegu on lihtlabase tüssamisega.” Rammi sõnul jätkavad Nibiru petukirjad e-postisüsteemide üleujutamist, sest meie planeedi spämmifiltrid neid kinni ei pea.


Jurist Aigar Mallene hoiatab kõiki petukirjade saajaid neid avamast. “Kõige parem on Nibiru domeeninime – ufo.nb – sisaldavad kirjad läbi lugemata ära kustutada. Midagi arukat neil nagunii meile öelda pole. Kõige rumalam, mida inimene teha saab, on raha kirjas antud arvele üle kanda.


Kasutades kosmilisi koode, peilivad Nibiru elanikud kerge vaevaga välja kõik teie pangarekvisiidid ja paroolid ning teevad otsekohe arve tühjaks.”


Nibiru petturite ohvriks langenud paidelane Ivar (nimi muudetud) oli nõus oma õnnetusest rääkima.


“Et kaotasin hiljuti töö ning tulevikuperspektiiv oli äärmiselt tume, haarasin pikemalt mõtlemata kirjas saadetud pakkumisest kinni. Kandsin samas kirjas antud arvele üle 15 000 krooni. Järgmisel hommikul selgus, et mu pangaarve oli viimse sendini tühjaks tehtud ning ka poole aasta eest liisitud Citroën garaažist kadunud. Pöördusin liisingufirmasse ning selgitasin, millist kurja Nibiru asukad mulle tegid. Firma esindaja aga üksnes naeris mu üle, nimetas idioodiks ja nõudis maksmise jätkamist.”


Järvamaa politseiprefektuuri pressiesindaja Merle-Kerstin Ubaväli selgitas, et Eesti seadused ei võimalda teiste planeetide asukate üle mingisugust juurdlust korraldada. Ubavälja arvates puudub ka lootus autot leida. “Tõenäoliselt sõid nibirulased selle ära. Küllap nad arvasid, et see on üks hästi suur sidrun. Nibirulased ei ole Maa kommetega veel eriti hästi kursis.”


Mallese sõnul ei ole Nibiru petukirjad üksnes meie planeedi probleem. “Nibiru asukad tüssavad igal võimalusel ka üksteist, olles saavutanud selles eriti suure meisterlikkuse.”