Hotell Lute Suites Hollandis

Oscar materjalide põneva kasutuse ja sisekujunduslahenduste eest.

Disainer Marcel Wanders, arhitektuuribüroo MVRDV.

Luksuslike sviitidega hotell Lute Suites asub Hollandis, Ouderkerki külas Amsteli jõe ääres, 20 minuti autosõidu kaugusel Amsterdamist. Oma nime on ta saanud omanikult Peter Lutelt, kes on Hollandis tuntud kokk. Hoone on 18. sajandil ehitatud püssirohuvabrik, mille välise ilme on arhitektid säilitanud. Seest aga on hoone kujunduse autor, Euroopas rohkesti tunnustust saanud noor disainer Marcel Wanders teinud vabrikule puhta vuugi. Tema fantaasia on piiritu.

Iga sviit on siin omaette maailm, kuhu kuuluvad makramee motiividel armeeritud fiibritest istmed, üleelusuurused lambid, võrkkiige-taolised toolid. Mõnes sviidis on lagi maalitud kuldseks, põrand on inkrustreeritud metalliga ja palju on ta kasutanud Bisazza mosaiiki, mille mustrid on otse loomulikult temalt endalt. Wanders on kasutanud siin kogu oma büroo Moooi disainerite loomingut. Lisa ks Bof fi elegantset mööblit ja palju teisi disainiklassikasse kuuluvaid esemeid. Wandersi arvates peab hotell pakkuma elamust, olema põnev ja üllatusterohke koos visuaalse loogikaga. Kõik see peaks kutsuma esile tugeva emotsionaalse vastukaja. 

Duomo Hotel Riminis

Oscar kujunduse eest, mis tõi hotelli puhkajate kaardile.

Disainer Ron Arad.

Hotell oli Itaalia ühe Aadria mere äärse kuurortlinna hall ja igav hoone, kuni omanikud tõid pildile pühitsetud arhitekti Ron Aradi. Aasta oli siis 2003.

Hotell asub kitsal tänaval, mistõttu Arad pidi ilmtingimata midagi ette võtma, et hoone paistaks teiste seast silma. Selleks mässis ta olemasoleva hoone “pronksist nahka”. Pronksi kasutas ta ka sees, kujundades sellega baari seinad ja pingid.

Tema disainikeeleks ongi siin säravmetall, millega ta on saavutanud hotelli sisemuse ultra-futuristliku näo.

Näiteks sissekäik kulgeb läbi gigantsete metallist ümarpostide. Retseptsioonis on hiigelsuur metallist skulptuur, mis näeb välja kui põrandal keerlev abielusõrmus. Sama ruumi piirab alumiiniumist varbsein, mis laseb päevavalgusel üle ujutada kogu ruumi. Aradi hulljulge disainifilosoofia peegeldub hoone kõikides ruumides. Näiteks igasse magamistuppa on ta kujundanud vannitoakauna, igal neist suur ümmargune aken ees. Arad oma kujundusega provotseerib, eksperimenteerib ja see kas meeldib inimestele või ei meeldi üldse, aga külmaks ei jäta kedagi. 

Kruisherenhotel Maastrichtis

Oscar gootika ja modernse šiki meisterliku sidumise eest.

Arhitektuur Satijn plus architects.

Sisearhitektuur Henk Vos büroost Maupertuus.

Valguskujundus Ingo Maurer.

Haljastus Wil Snelder.

Hotell asub Maastrichtis, endises 15. sajandi kloostrihoones. Hoonet hakati renoveerima 2000. aastal ja sellest sai luksuslik tänapäevane disainhotell, kus on kokku sulatatud gootika ja šikk modernne disain.

Kõik ruumid on kujundatud erinevalt. Varieeruvad värviskeemid, stiilid ja mööbel, mille on nüüdisaegses võtmes komplekteerinud Henk Vos. Sisekujunduses on ta kasutanud selliste kuulsuste nagu Le Corbusier’, Riet­velti, Marc Newsoni, Piet Heyn Eecki, Roderick Vosi ja Philippe Starcki loomingut. Hiliskeskaegse arhitektuuriga on sobitatud ka klaasist elevaator.

Saksa disaineri Ingo Maureri valgusinstallatsioonid panevad hoone eksterjöörile ja interjöörile punkti.