Ei saa unustada, et europarlamentäär Tunne Kelam (69) on kunstnik Peeter Singi poeg, nii et visuaalne väljendus ei ole olnud talle sugugi võõras.

Ja võibolla ka sellepärast tahtis Kelam haarata tihti fotoaparaadi järele - kui ta veel Riigikogu aseesimehe puldis istus, näoga Riigikogu poole. Et jäädvustada järjekordseid hetki, mida ikka tuleb ette, kui korraga on koos nii palju inimesi. Aga "seal ees" kaameraga vehkima hakata nagu ei oleks olnud vist päris sünnis, arvab Kelam nüüd hiljem. Nii et neid pilte me ei näe.

Kelami pildid jagunevad laias laastus kaheks. Nn värviperioodi lemmikteemaks on ja jääb Eesti loodus, eriti Hiiumaa (2-4). Seal käib Kelam suvitamas. Ja see värviline periood kestab tal siiamaani.

Varasema, mustvalge perioodi fotod on tehtud Eesti taasiseseisvumise ajal. Neil piltidel - kus lehvib ennastunustavalt ükskord-me-võidame-niikuinii vaim - on juba ajalooline tähendus. Uhke perepilt sellest ajast sümboliseerib Eesti lootusrikast tulevikku: just siis asus perekond Naagel Saaremaal talu pidama, "stardikapitaliks" viis last ja üks kihvt kutsu (1). (Huvitav, mida teevad need lapsed nüüd?) Selle aja piltidest sündis hiljuti ka eesti- ja ingliskeelne raamat "Eesti tee vabadusele". 

Ja lõpuks. On see nüüd edevus või igatsus, aga pildid kodusest Eestist on eurosaadik Kelam riputanud ka Brüsseli-koridori seintele.

PILDIGALERII: