Ei, võit oli ootuspärane. Sest kui me ei oleks sellesse uskunud, ei oleks me võitnud. Meie meeskonna eelmist esinemist konkursil (2006. aasta Eurovisioonil – VL) ei saa nimetada prooviesinemiseks, kuid just siis tegime otsuse, et läheme veel kord. Tõsi, juba eelmisel korral (kui me saime teise koha) rääkisid nii ajakirjandus kui ka kõik inimesed meie ümber, et me olime esimesed... inimeste meelest. Aga kas soomlaste Lordit sai inimesteks pidada? (Naerab.)


Eesti andis Dima Bilanile 12 punkti. Kes on teie poolehoidjad Eestis?


Mul on Eestis isegi Dima Bilani sõprade klubi. Need on väga aktiivsed noored. Saan nendega alati kokku, kui Eestis käin. Kunagi nad tegid isegi minu filmi ja saatsid selle mulle. Selles klubis on niisugune aktivist nagu Antsa. Ta on Jana (Dima Bilani produtsendi Jana Rudkovskaja – VL) sõbranna ja minu oma ka. Kui Antsa sai teada, et ma jõudsin poolfinaali, helistas ta ja ütles, et nägi sellist und, nagu oleksin Eurovisiooni võitnud! Vot, mul on Tallinnaga selline lähedane side.


 
Käite päris tihti Eestis. Kas esinete ka siinsetel erapidudel? (Poolteist aastat tagasi pidi Dima Bilan esinema ühel Hansapanga peol, kuid siis ei tulnud sellest midagi välja. Tõenäoliselt oli põhjuseks Bilani hind – tollal 100 000 krooni – VL.)


Erapidudest ma ei räägi. Aga Eestis käin tõepoolest tihti. Teie maal tuntakse mind suurepäraselt. Ja Eesti kontsertidest on mul eranditult positiivsed muljed. Usun, et meid ootavad tulevikus ees meeldivad kohtumised.


Tuleme tagasi Eurovisiooni juurde. Kas vastab tõele, et Venemaalt sõitis Belgradi väga suur delegatsioon?


Jah. Vähemalt 20 inimest. Lisaks esinejatele stilistid ja isiklikud fotograafid... Ja minuga oli kaasas minu tüdruk Lena ­Kuletskaja...


 
Väga hea, et seda praegu ütlesite. Ajakirjandus kahtlustab teid alailma mittestandardses orientatsioonis (homosuhted – VL) ...


Mida? Absurdne!


Kas see tähendab, et varsti võib ­oodata teateid teie pulmadest?


Pulmadest on veel vara rääkida. Tähtis on, et kaks südant oleksid koos.


Kuidas teid Venemaal vastu võeti?


Lennujaamas oli täielik hullumaja. Seal oli nii lihtsalt austajaid kui fänne ja ajakirjandus ja telekanali Rossija esindajad. (Just Rossija korraldas tänavu Eurovisiooni Venemaa eelvooru ning tegi otseülekande Serbiast – VL.) Kogu Šeremetjevo lennujaam oli rahvast täis. Ja sealsamas esitasin ma ka võidulaulu.


Kas üks esimesi õnnitlejaid oli ­Dmitri Medvedev?


Jah. Ma rääkisin esimest korda presidendiga. Olen sellest väga meelitatud. Terve meie meeskond karjus valjuhääldajasse kooris “Täname!”, aga homme (intervjuu toimus esmaspäeval – VL) on ees veel üks tähendusrikas sündmus – on oodata telegrammi Putinilt!


Bilani nime ümber käivad arvukad vaidlused. Vene ajakirjandus andis üpris täpselt teada, et nimi “Dima Bilan” võidakse teilt ära võtta. Kuidas see vaidlus on lahenenud?


Tõsi, sellega olid seotud teatud raskused. Kuid nimi “Bilan” kuulub ainult mulle! Asi ei ole praegu veel lõppenud ja see kestab juba kaks aastat. Aga arvan, et minult ei saa keegi minu nime ära võtta.


Ilmselt tuleks tänada ka Juri Aizenšpissi. See on ju ka tema võit? (Kolme aasta eest surnud Aizenšpiss oli üks Vene meelelahutusäri mõjukamatest tegelastest. Veel nõukogude ajal pandi ta valuuta ja kullaga hangeldamise eest vangi, kus istus 17 aastat. Aizenšpiss oli Bilani esimene produtsent – VL.)


Loomulikult. Tahaksin tänada inimest, kes mind leidis ja viis mind Vene šõubisnise Olümposele.


Kas te ei kartnud Eurovisioonil Vene­maad esindada? Tihti jääb mulje, et Venemaa saab nagu äratehtult ükskõik millise koha, ainult mitte esimest.


Meil on selline vanasõna, et “kui hunti kardad, ära metsa mine”. Me isegi ei mõelnud, et võiksime kaotada. Me läksime võidu järele.


Kuivõrd on esimene koht seotud europubliku teatava armastuse või heatahtlikkusega Venemaa vastu?


Noh, las selle üle otsustavad eksperdid... Muidugi ei sünni midagi lihtsalt niisama, kuid ma ei tahaks teha poliitilisi järeldusi. Võin ainult öelda: mul oli enne Eurovisiooni promotuur Euroopa riikides ja eri maade publik võttis mind üsna soojalt vastu.


Kas laul “Believe” tuleb välja ka vene keeles?


Juba tuli. Selle venekeelne pealkiri on “Kõik sõltub sinust” (??? ? ????? ?????). See laul on salvestatud ka hispaania keeles.


Tahate pakkuda konkurentsi ­Enrique Iglesiasele...


Hispaania keel on lihtsalt ilus keel. Peale selle ütlevad paljud, et ma olen hispaanlase moodi. Miks mitte teha siis hispaania­keelset albumit?!
Bilani ähvardab nimekaotus

Dima tegelik nimi on Viktor Belan. Just nime kasutamisega võivad tal tekkida raskused – kuna lavanimi ja selle kasutamise õigused kuulusid Bilani produtsendile Juri Aizen­špissile.

Bilani kunstnikunime õigused ei läinud pärast Aizenšpissi surma 2005. aastal mitte Bilanile, vaid Aizenšpissi pojale Mihhailile.

Jelena Kovrigina (tollel hetkel 14aastase Mihhail Aizenšpissi ema) ei jõudnud Bilaniga kokkuleppele ning loovutas autoriõigused firmale Sojuzkontsert. Ta müüs artisti kahekümne laulu õigused maha 400 000 rubla (200 000 krooni) ja produtsendilepingust tulenevad õigused 143 000 rubla (umbes 70 000 krooni) eest.

Selle tõttu esitas Sojuzkontsert artist Bilani vastu hagi, leides, et laulja kasutab nime ja Aizen­špissi ajal tekkinud repertuaari seadusevastaselt. Bilani pressiesindaja Svetlana ­Bogdanova teatas, et asi ei ole seni lahendust leidnud.

Bilani produtsent on  Lužkovi lähikondlane


Pärast Aizenšpissi surma sai Bilan uue produtsendi – Jana Rudkovskaja. Kuni eelmise aastani oli Rudkovskaja abielus Viktor Baturiniga. Baturin on skandaalse kuulsusega miljonär (ehitusärimees). Lisaks on ta Moskva linnapea Juri Lužkovi naisevend.

Kui uskuda nii Baturini kui ka Rudkovskaja ajakirjanduses ilmunud avaldusi, on nende lahkumineku põhjuseks Dima Bilan, sest seda kaubamärki ei suutnud perekond ära jagada.

Baturin kinnitab, et Jana paigutas Dimasse tema raha, aga keeldus Bilani nime talle loovutamast.