Presidentuuri tseremoonia- ja protokollinõukogu esimehe Valdur ­Kukkori sõnul seisab talle üle antud avalduses, et Ilves astub tagasi talle osaks langenud laimu ja solvangute pärast. “Evelin leiab, et tekkinud situatsioonis on tema tagasiastumine ainus lahendus. Ta kirjutab, et teab nüüd hästi, mis tunne on, kui tema piltide igapäevane vaatamine ajalehtedest ja ajakirjadest võtab lastel kommiisu ära.” Kukkori sõnul sai viimaseks tilgaks karikasse Ilvese isadepäeva kõne, milles ta soovitas isadust defineerida mitte niivõrd bioloogilise kui sotsiaalse prisma kaudu. Selle tagajärjel langes bioloogilise prisma aktsiate väärtus börsil nullini ning kogu Prisma kett kannab kolossaalseid kahjusid.

“Ma olen alati kinnitanud, et ei karda poliitilist vastutust,” jätkub avaldus. “Aga mul ei ole ka kommet jätta asju pooleli või visata neid teiste kaela. Seepärast teatan Teile, austatud nõukogu, et astun Eesti Vabariigi presidendi abikaasa ametist tagasi 16. detsembril 2009.”

Avalduse lõpus avaldab lahkuv presidendiproua lootust, et tekkinud probleemid likvideeritakse ning et tema järglasele saab osaks veidi rohkem mõistmist.

Politoloog Ivar Männimäe sõnul ei maksa tagasiastumise taga näha üksnes poliitilisi motiive: “Mida lähemale nihkus presidendi pidulik vastuvõtt 24. veebruaril, seda suuremas kimbatuses oli tema proua. Lõpuks ei suutnudki ta otsustada, mida sel päeval selga panna.” 

Kukkori sõnul soovitab tseremoonia- ja protokollinõukogu uueks presidendiprouaks nõid Nastjat: “Nastjal on rohkem plusse kui ühelgi teisel kandidaadil. Esiteks on ta rahva hulgas populaarne, mida tõestab ka tema raamatu hea läbimüük. Teiseks on tal rahvuselt venelannana määratu potentsiaal kogukondadevahelise lõimumisprotsessi arendamiseks. Kolmandaks on Toomas Hendrik viimasel ajal liiga mugavaks ja muretuks muutunud. Ergutuseks kulubki talle kõrvale elus tulehark.” 

Kukkor ei kahtle, et riigikogu Nastja kandidatuuri kinnitab. “Opositsioon on kahel käel valmis hääletama selle poolt, et Eesti vabariigi presidendi abikaasa oleks nõid. Ja nende kahe käe häältest piisab enamuseks.“ 

Põhiseaduse kohaselt võib president riigikogu otsuse küll kahel korral tagasi lükata, kuid kolmandal korral jõustub see automaatselt. 

Ilvest hästi tundev Ärma talu lauaülem Rita Leidpalu kinnitab, et Evelin ei kavatse tagasiastumise järel aktiivsest avalikust tegevusest loobuda. “Ta lubas otsida uusi väljakutseid patrooninduses. Ja loomulikult on tal nüüd rohkem aega valmistumiseks rulluisuduelliks Andrus Ansipiga.“