Filosoof aitab pigem küsimusi seada, kui vastab. Nüüd kirjutab Saksamaalt Tartu ülikooli filosoofiaprofessori ja eetikakeskuse juhataja toolile jõudnud Margit Sutrop uut raamatut, 18. sajandi mõtlejast Adam Smithist, egoismi ja altruismi vahekorrast.
Eestis valitseb mentaliteet, et kasu nimel on kõik lubatud. Et kui majanduslikku edu saavutad, saavutad kõik. Samas soovivad kasu nimel ja naabri eeskujul rabelejad jääda inimesteks, leida heakskiitu kõigi silmis. Aga kas teised hindavad ainult rikkust?
“Smith väidab, et ükski inimene ei saa eralduda oma kullamäe otsa,” räägib Margit Sutrop, vaadates oma kabinetiaknast valvsusele kutsuvat kuldset kukke Tartu Jaani kiriku tornis. “Iga inimene on seotud tuhandeid sidemeteid pidi teiste inimestega.”
Kui 18. sajandil oli võimalik egoismi ja altruismi dilemmas enese jaoks selgust saada, peaks see olema võimalik ka 21. sajandil.
Eestlased janunevad filosoofiliste arutelude järele, ütleb Margit Sutrop ja viitab Martin Heideggeri teose “Sissejuhatus metafüüsikasse” kiirele kadumisele raamatupoe letilt.