Kuupäev: 6. september

Finnair (AY) kasutab pikamaalendudeks kokku viit MD-11 tüüpi lennukit, mis mahutavad 287 või 296 reisijat. Väiksema kohtade arvuga lennukid on mõistagi liikvel lääne suunas ja suurema kohtade arvuga lennukid teenindavad Aasia- ja tšarterlende.

Sõitsin hiljuti Finnairiga New Yorki ning avastasin, et kaugmaalennuk MD-11 sisemust on tabanud revolutsioon. Äriklassi lisamugavustesse ei tahaks pikemalt süveneda, aga siiski tuleb märkida, et sealne uus sisseseade lubab reisijatel kasutada individuaalseid DVD-mängijaid ning vaadata oma istme külge kinnituva kuvari pealt just selliseid filme ja just siis, nagu endale meeldib.

Turistiklassis on peamiseks muudatuseks uued istmed, mis lubavad peatuge reguleerida ja painutada. Eesistme tagataskus on lisaks tavakohasele evakuatsioonijuhendile ja ajakirjadele üllatuslikult ka pudel vett.

Sisekujunduse revolutsioon ei ole turistiklassis kahjuks puudutanud videosisseseadet, mis on minimalistlik, et mitte öelda ürgaegne. Sama tuleb nentida ka kõrvaklappide kohta. Uhiuue ja mõnusa istme käetoe küljest vaatab vastu vana tuttav kaheharuline pesa, mis mind alati on raevu ajanud. Jälle ei saa kasutada isiklikke kõrvaklappe! Finnairi omad ajavad ju asja ära, kuid ma tahan olla vaba sellisest rumalast vargusehirmuga segatud hoolitsusest!

Igati ajakohasel moel saab nüüd ka turistiklassis valida kahe menüü vahel. Kana mind ei huvita ja nii maanduvad minu lauale põhjapõdra lihapallid kastmega. Nõukogudeaegse töölissööklaga võrreldes on maitse 5+, kuid mis salata, sama hinde võib neile anda ka Soome koolisüsteemi reegleid kasutades.

Joogivalik on Finairile omaselt avar. Minipudelites veine on nii Prantsusmaalt, Hispaaniast kui ka Uuest Maailmast. Vaid kohvikõrvaseks konjakiks on uuenduste käigus saanud kunagise nauditava Renault’ asemel mingi taskukohasem mark.

Kennedy lennujaama jõudsime kohale 20 minutit enne sõiduplaani, mistõttu teine film jäi lõpuni nägemata, samas oli tegemist mingi kohutava Soome filmiga, mille vaatamine nõudis niigi lausa füüsilist jõupingutust.

Hinne: 4