Eelmisel kolmapäeval, 25. septembril pandi kümmekond lipsu ja seitliga isikut Tallinnas bussi peale (valetan – naisterahvaid oli ka!) ja sõidutati Kuusalu kanti kaitseväe keskpolügoonile. Seal korraldati neile kosutav ja meeleolukas päev, mida annab veel vanuigigi hea tundega mäletada.

Nagu Nipernaadi raamatus, kus Kadri Parve poja laulatuse lähenedes sibas köögirahvas mööda õue, keetis sülti ja tegi ämbrite kaupa jäätist, oli ligi viiskümmend kaitseväelast (enamik ohvitserid-vanemallohvitserid) linnarahva võõrustamisega kõvasti rakkes.

Juba eelmisel õhtul vaadati, et metsaalune oleks seenelistest ja marjulistest lage. Umbes 25 sõidukit aeti kuuri alt välja. Polügoon pandi kinni, korraldati ära, et taevas selle kohal oleks kahe kilomeetri kõrguseni puhas. Haubitsad ja miinipildujad pühiti tolmust puhtaks, tankitõrjerelvad pandi paugutamiseks valmis. Läsna teeninduslinnakus sätiti üles sõjatehnika näitus.

Seeneliste lähenedes lõid seersandid ja kapralid juba eelmisel päeval šlagbaumide juures kulpi ja andsid teada, et seenemets on kodumaa nimel reserveeritud, et täna tehakse siin kõvemat pauku. Ja žigulid ja seenelised keerasid otsa ringi.

Kolmapäeva ennelõunal saabusid külalised. Soomusauto eskortis Hansabussiga sõitvaid võõraid. Tuju oli kõigil hea, korraldus oli ladus. Kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras ise saabus maasturiga.

Tõsi – erakorraline ja suurejooneline privaat-näidislaskmise show oleks ehk veelgi jumekam olnud, kui päikest oleks olnud rohkem. Aga nagu öeldakse – ei saa seda ilma kuskilt nupust keerata. Vahepeal sadas teralist lund, ja kibe tuul lõõtsus võpsikus, aga kes siis sellises olukorras külma tunneb, kui kärakad käivad ja muld ja põõsad lendavad!

Paugutada sai käsirelvadest (linnarahvas sai ka käe valgeks) ning haubitsad ja miinipildujad andsid ka valu, nii et lust vaadata.

Mis selle juures eriti sümpatiseerib – kaitseväe juhataja on näidislaskmised oma käskkirjaga ära keelanud, kokkuhoiu mõttes. Ja nüüd, kui kitsas käes ja kõik hoiavad raha kokku, leitakse võimalused ka selliste väärtürituste tarbeks.

Ei imestaks, kui keegi kuskil arvutama hakkab, palju need masinad privaat-pommitamise jooksul bensiini võtsid. (No 500 liitrit ehk võtsid, aga mis see siis nii väga ära ei ole.)

Või et tegemist oli riigiressursside lihtlabase raiskamisega. (5000 eurot või mis see ikka maksta võis.)

Või et oleks võinud detsembrini oodata, siis tulevad ajateenijate-allohvitseride plaanilised lahinglaskmised, näidaku siis külalistele, kuidas pauku tehakse. Või kevadel, kui lastakse kõigist torudest – toogu siis külalised, lase vahivad!

Ei ole midagi! Päev oli tore, sai adrenaliini üles, kananaha ihule ja kõrvad kumisema. Ka kõrge riigiametnik peab saama püssirohulõhna nuusutada, seda ütles omal ajal juba Ants Laaneots.

Aitäh tublile mehele, kelle eestvedamisel tore päev teoks sai, soe käepigistus, head tervist ja ikka neid häid mõtteid. Autor kaks sammu ette, marss!


Kaitseministeeriumi selgitus, mis toimus 25. septembril Kuusalu polügoonil

25.septembri üritus oli ministeeriumide kantslerite igakuine kokkutulek.Kantsleritel on traditsioon korra kuus kokku saada ja tutvuda lähemalt ühe ministeeriumi valitsemisalaga.

Selpuhul oli võõrustaja kaitseministeeriumi kantsler Mikk Marran ning ürituse eesmärk oli näidata ministeeriumide juhtidele kaitseväe võitlusvõimet ja tulejõudu. Olukorras, kus me liigume laiapindse riigikaitse suunas ja teised ministeeriumid peavad endale võtma riigikaitselisi ülesandeid, on kantslerite teadlikkus riigikaitsest kindlasti oluline. 

Kantslerid käisid kaitseväe keskpolügoonil, kus neile tutvustati kaitseväe relvastust ja varustust ning viidi läbi näidislaskmised miinipildujatest, tankitõrjerelvadest ja käsitulirelvadest.

Näidislaskmine pole iseenesest erandlik sündmus, neid on kaitsevägi korraldanud nii ajateenijatele, ametnikele kui ka ajakirjanikele. Lähiajal korraldab kaitsevägi pressiürituse näiteks Männiku uues lasketiirus, kus tutvustatakse ka hiljuti ostetud uusi relvi.

Näidislaskmised on neid läbi viivatele kaitseväelastele tavaliselt ka väljaõppe eest ja nii oli see ka sel korral.