Peipsiveere hooldekodus seni ühtegi koroonajuhtumit tuvastatud pole. Küll aga on koroonaviirust tuvastatud teistes Eesti hooldekodudes ning nõudnud kolme hooldekodu asuka elu.

Seepärast arvab Tomson, et iga hooldekodu töötaja võiks tööajal kanda kaitsemaski. “Ma arvan, et maskid peaksid olema ees ka teel kodunt tööle ja töölt koju,” ütleb Tomson.

Märtsi algul, kui Tomson üritas hooldekodule tellida kaitsemaske, niiöelda tavalisi kirurgimaske, katse ebaõnnestus. Siis pöördus ta murega terviseameti poole. Tänaseks on Peipsiveere hooldekodu saanud terviseametilt kuu aja jooksul kolm karpi kirurgimaske, ühtekokku 150 maski. “See on meie paari päeva vajadus,” ütleb Tomson. Hooldekodus on 58 elanikku ja 32 töötajat. Iga töötaja peaks maski kolme tunni tagant vahetama.

“Kõik inimesed, kes on hooldekodudes, on haprad ja vastuvõtlikud kõikidele nakkustele,” ütleb geriaater Kai Saks. Seepärast kaitstakse neid näiteks gripi vastu: igal hooajal vaktsineeritakse gripi vastu kõiki hooldekoduelanike.

“Tagantjärgi tarkusena pidanuks Saaremaal ja Võrumaal, kui tekkis nakatumispuhang, varustama kõik hooldekodud vähemalt maskide ja desifintseerimisvahenditega,” ütleb Saks. “Hooldekodudes, kus kehtib märtsi algusest külastuskeeld, said nakkuse ju sisse tuua ainult töötajad. Mask kaitseb teisi nakatunu eest. Inimene ise saab end aga teiste nakatunute eest kaitsta respiraatoriga.”

Covid-19 suremuse kalkulaator näitab, et juhul kui Eestis peaks nakatuma 10% elanikkonnast ja suremusnäitajad sarnaneksid Hiinale, siis võtaks epideemia elu 1168 enam kui 80-aastaselt Eesti inimeselt, 855 inimeselt vanuses 70-79aastaselt, 610 60-69aastaselt ning 215 50-59aastaselt. Teistes vanuserühmades oleks suremus väiksem. Kui aga peaks nakatuma 50% elanikkonnast, siis sureks Eestis ligi 14000 enam kui 50-aastast inimest ning veidi alla 1000 alla 50-aastase.