GILD100 edetabeli koguväärtus langes aastaga 55 protsenti ehk mõnevõrra vähem kui OMX Tallinn (-66%). See on ka loomulik, kuna erinevalt börsist ei ole GILD100 edetabelis igal aastal samad ettevõtted. Kui läinud aastal oli koguväärtuse kahanemise põhjus võrdluskordajate langus, siis sel aastal oli peamine põhjus juba ettevõtete endi tulemuste halvenemine. Lihtsustatult võib öelda, et ettevõtete kogukasum vähenes ligikaudu 40 protsenti ning keskmine väärtuse/kasumi kordaja umbes 25 protsenti.

Vastupidi eelmisele aastale arvame, et ettevõtete ülevõtmistehingud toimuvad siintoodud GILD100 väärtustest - mis peegeldavad aastavahetuse madalseisu - tunduvalt kõrgematel tasemetel. GILD100 Eesti saja suurima ettevõtte koguväärtus oli aasta alguses vaid 0,9 korda nende raamatupidamislikust omakapitali väärtusest.

Tõsi, nii mõnegi ettevõtte bilanss on täis varasid, mis on turuväärtusesse (alla) hindamata, kuid summaarselt on sellegipoolest tegu erakordselt madala väärtustasemega. Ka viimasel ajal toimunud ettevõtete börsilt äraviimised (Starman, Saku Õlletehas, TeliaSonera pakkumine Eesti Telekomi vähemusaktsionäridele) kinnitavad, et hinnatase oli suuromanikule atraktiivne.

Möödunud aasta eeskujul kontrollisime ka seekord GILD100 esikümnesse pääsenud ettevõtete börsiväärtuse hüpoteetilist muutust 2009. aasta jaanuarist oktoobrini. Hinnanguliselt on kümne suurima ettevõtte koguväärtus tõusnud 68 miljardi pealt 110 miljardi kroonini, aasta algusega võrreldes 61 protsenti, tuues taas liidriks Swedbanki. Sarnase tõusu on teinud läbi ka OMX Tallinn (+54 protsenti).

Alar Voitka
Senior Associate, GILD Bankers investeerimispangandus