Seoses viimasel nädalal toimunud teise juhtumiga, mil Egiptuse linnade vahel liikuvate busside ette rajati kohalike elanike poolt tõkkeid, mistõttu bussidel takistati tunde edasi liikumist ning bussis viibinud inimesed olid sunnitud veetma selle aja bussides, soovime teatada, et:

- Olukord Egiptuses ei ole muutunud, endiselt kehtivad kõik meie varasemates kommentaarides toodud asjaolud, millega saate tuttvuda siin. Ehk siis, tegemist oli endiselt kohalikest elanikest poliitiliste meeleavaldajatega, kes takistades busside liikumist, püüdsid saavutada võimude tähelepanu ning aset leidnud sündmused ei ohustanud otseselt bussis viibinud reisijaid. Egiptuse võimude hinnangul on olukord tasapisi stabiliseerumas ning loodetakse, et sarnased juhtumid ei kordu. Egiptuse võimud ning Egiptuse Turismiamet teevad omakorda kõik endast sõltuva, et reisijate turvalisus oleks tagatud maksimaalsel tasemel.

- Öösel vastu 25.01.12 teel Kairost Hurghadasse pidid 8 turistibussi, millel oli ka 17 GoAdventure reisijat ning lisaks meie reisiesindaja Made Ots, teel peatuma kuna teele oli rajatud tõketega teesulg. Takistatud oli kõigi transportvahendite liikumine mõlemalt poolt, nii Hurghadast Kairosse kui ka Kairost Hurghadasse. Intsident toimus kohaliku asula juures, protestijad bussides ja autodes viibinud inimestega ei suhelnud, üldine olukord oli rahulik. Liiklust piirati alates kell 21.40 ning taasavati kell 06.20 varahommikul. Reisiesindaja Made Ots viibis kogu intsidendi vältel reisijatega koos ning jälgis hoolikalt olukorda. Koheselt peale teesulgude eemaldamist jätkus sõit hotellidesse ning kõik reisijad olid oma hotellides tagasi kella 9.00 paiku hommikul. Omalt poolt vabandame reisikorraldajast sõltumatutel asjaoludel tekkinud ebameeldiva ootamise ning buss is passimise eest ning ka siiralt tänada meie reisijaid toetuse, rahuliku meele säilitamise ning mõistva suhtumise eest!

- Kuurortpiirkonnad on endiselt rahulikud ja väga hästi turvatud, turvalisuse tase on kõrgem kui kunagi varem. Pidades silmas riigis toimuvaid poliitilisi proteste, on tõhustatud politseikontroll, lisatud juurde politseiametnikke kontrollpunktides, mis asuvad teedel, mida mööda võivad liikuda riigi külalistega transportvahendid, turismipolitsei kuurortides on saanud ka juurde nii inimesi kui ka tehnilisi vahendeid, tagamaks maksimaalne turvalisus, samuti on vastu võetud terve rida teisi turvalisust tagavaid meetmeid. Siiski soovitame meeles pidada, et reisimine väljaspool kuurorteid võib veel mõne aja jooksul kaasa tuua võimalikke ebameeldivaid üllatusi, nagu teedel edasi liikumise takistamine, ning seega soovitame kindlasti jälgida reisiesindajate soovitusi ning võimalusel ka Välisministeeriumi soovitusi ning mitte ette võtta linnadevahelisi bussiekskursioone ilma oma reisiesindaja heakskiiduta. GoAdventure peatab eestikeelsete Kairo ja Luxori bussiekskursioonide müügi kaheks nädalaks. Olukorra muutumisest teavitame kõiki viivitamatult. Samuti on info saadaval meie Egiptuses viibivatelt reisiesindajatelt. Tuletame ka meelde, et lisaks Kairo ja Luxori bussiekskursioonidele on pakkumisel terve rida muid ekskursioone, mis ei eelda liikumist piirkondades, kus võib ette tulla liikumise piiramist!

----

Algne uudis: Eesti turistid võeti Egiptuses jälle pantvangi

Kairost Hurghadasse sõitnud 9 turismibussi, milles oli ka paarkümmend Eesti turisti, peeti 130 kilomeetrit enne Hurghadat relvade ja tõkete abil üheksaks tunniks kinni.

Ekspressiga ühendust võtnud Eesti turisti sõnul leidis kinnipidamine aset öösel vastu kolmapäeva. „Pidime jõudma kell 12 Hurghadasse, aga jõudsime alles kolmapäeval kell 9 hommikul. Olime 9 tundi väikse lapsega bussis kinni, välja ei tohtinud minna,” rääkis kriisi üleelanu. „Hirmu ei olnud, aga süüa polnud ja kõige hullem oli see, et me ei teadnud, mis edasi saab. Öeldi, et eelmine kord lasti 5 tunni pärast edasi sõita, aga seekord nii ei läinud. Kohalikud madistasid väljas omavahel…”

19. jaanuaril piirasid kohalikud elanikud ümber viis Luxorist Hurghadasse sõitnud bussi, kus oli ka 19 Eestist pärit turisti. Siis ütles välisminister Urmas Paet, et ministeeriumil oli pidev telefoniühendus eestlaste ekskursioonijuhiga, otsest ohtu inimestele ei olnud. “Paraku need inimesed, kes selliseid aktsioone teevad on ka relvastatud. Selliste intsidentide puhul pole kunagi võimalik ette öelda, kuidas see laheneb. Nii et riskid on seal olemas,” ütles Paet.

Välisministeerium muutis siis oma reisisoovitusi ning nüüd pannakse inimestele südamele, et Sharm El Sheiki või Hurghadasse minnes nende kohtadega piirdutaks ega mindaks ekskursioonidele väljapoole neid kuurorte.

Ometi ütles Ekspressiga rääkinud turist, et nende reisijuht sellest kinni ei pidanud. „Meile öeldi, et nädal tagasi selline asi juhtus, vaevalt küll, et nüüd uuesti juhtub, minge aga minge Kairosse. Tahtsime sealt ka Luxorisse edasi sõita, aga selle tühistasime muidugi nüüd ära,” ütles ta. Tagasi jõuavad Go Traveli büroo kaudu reisi soetanud, kuid kohapeal teise turismifirma teenuseid kasutanud eestlased laupäeval.

Huvitaval kombel jääb selgusetuks, millise firma reisijuht bussis oli. Go Traveli juhatuse esimees Matti Pruul kinnitas, et nende soovitused langevad kokku välisministeeriumi omadega ning nende reisijuhti seal polnud. Tez Toursi tegevjuht Tatjana Riibe kinnitas sama. Ning Novatoursi turundusjuhi Olev Riisbergi sõnul katkestas firma Kairo reisid juba 4 nädalat tagasi ja Luxori reisid nädal tagasi pärast eelmist vahejuhtumit.

Nii nagu eelmisel korral, olid ka nüüd bussipeatajate nõudmised suunatud kohalikele võimudele. Eelmisel korral olla keegi tähtis võimumees kohale tulnud, et protestijatega rääkida, seekord aga mitte. Kinnipidajateks olid kohaliku õlitehase töölised, kes oma õiguste eest võitlesid ja endale sel kombel tähelepanu üritasid tõmmata. Varahommikuks tüdinesid nad ära ja lasid bussidel edasi sõita.