Gorbatšov hakkas juba 1990ndate algul rääkima, et “raudse eesriide” asupaiga võiks ka reaalselt maha märkida. Nüüd on tema algatusele hoogu lisanud Saksamaa Europarlamendi saadik Michael Cramer. Mees põhjendas ajalehele Times, et “ainult need, kes tunnevad möödanikku, valitsevad tulevikku”. Sarnasel põhimõttel on Berliini müür juba muudetud 160kilomeetriseks ajaloomatkarajaks.

Timesi andmeil on juba nii mõneski ELi liikmesriigis asutud rajama teemaparke otse “raudse eesriide” joonele. Saksamaal näiteks kujundatakse die Grenze ökomatkarajaks. Ka tšehhid on Austria ja Saksa piiri äärde rajanud matkaradu ning sama plaanivad mittetulundusühingud Soome ja Venemaa piirialadel.

“Raudse eesriide” ajaloorada kulgeb võrdlemisi inimtühjadel aladel, mis paljuski metsa kasvanud. Brüsseli panus on kogu matkaraja pikkuses teabetulpade paigaldamine.

“Raudse eesriide” termini tõi Teise maailmasõja lõpupäevil üldkasutusele Briti valitsusjuht Winston Churchill, iseloomustades sellega N Liidu mõjualasse jäänud rahvaste olukorda. Muide, vaid mõni kuu enne teda kasutas sõnapaari üsna samas kontekstis, aga veel tuleviku vormis, natsi-Saksamaa propagandaminister Joseph Goebbels.