Hardi Meybaum ja Indrek ­Narusk on vanad sõbrad. Nad olid aastaid koolivennad Tallinna Tehnikagümnaasiumis ja Tallinna Tehnikaülikoolis, töökaaslased metallifirmas Saku Metall. Buumi ajal sai mõlemal oma päevatööst natuke “siiber” ja et parasjagu käis ehitusralli, otsustati hakata “mingit insenerivärki müüma”. Sündis inseneribüroo Futeq.

Indrek: “Valdavalt on inseneritöö suht igav, tõmbad hommikust õhtuni kriipse. Neid firmasid on vähe, kus saad raketti või jalgratast teha. Mõtlesin, pekki, ei tee ju järgmised nelikümmend aastat seda!”
Futeqi lõid poisid täiesti tühjale kohale – polnud kliente, tellimusi ega ettevõtluskogemust. Oli vaid idee: klient sai firma kodulehele üles laadida oma joonise ja valida, kas tahab sellest tootmisjoonist, 3D-mudelit või lihtsalt ilusat pilti.

Ettevõtjahakatised suutsid välja võluda umbes kolm tellimust! Üks neist tuli pimeda juhuse läbi Kanadast – keegi soovis tootmisjoonist enda leiutatud ATV-kärule. Sellega teenisid Hardi ja Indrek esimesed 120 dollarit.

Kohe tuli uus probleem: teenus pidi olema kiire (24 tunniga joonised kätte), hind üliodav. Ent ainult Indrek oskas jooniseid teha. Mis siis saab, kui ükspäev sajab sisse 30 tellimust?

Tarvis on insenere

Futeqist arenes välja GrabCAD, mis tähendas võimalust “haarata internetist arvutijoonis”. Tarvis oli leida hulk insenere, kes klientide mudelid ja joonised valmis teeks. Lisaks võiks olla koht, kuhu need joonised teistele kasutamiseks üles laadida, midagi virtuaalse raamatukogu moodi.

Kui keegi disainis näiteks lillepoti ja soovis arvutiekraanil näha, kuidas pott laual välja näeb, tuli disainida ka laud (milleks kulus pool päeva). Internetist võis alla laadida küll “polte, mutreid ja seibe”, aga küll oleks tore, kui kusagil leiduks ka valmis laud. Või koguni auto, millele valuvelgi alla proovida, unistasid Hardi ja Indrek.

2009. aasta lõpuks valmis esimene kolmeleheküljeline ja üsna geniaalne äriplaan: GrabCAD meelitab kõik insenerid ühte keskkonda, nad teevad klientidele ära kogu “musta töö”. Äriplaaniga astusid Hardi ja Indrek sisse Arengufondi.