Kuumarekordid fikseeriti tänavu 17 riigis, sh Soomes, Venemaal, Sudaanis, Nigeerias ja Saudi Araabias. Pakistanis oli sel suvel Aasia kõigi aegade kõige kuumem päev – mahajäetud Mohenjo-daro linnas mõõdeti 53,7 kraadi.

Esialgsete kokkuvõtete järgi peaks ka Eestis 2010. aasta olema soe: meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi andmeil on enamik aastast olnud keskmisest soojem. Tänavune juuli oli Eesti kõigi aegade kõige soojem kuu.

Kas tegu on tõepoolest kõige soojema aastaga, selgub tuleva aasta alguses, kuid juba praegu võib olla kindel, et 1998. ja 2005. aasta kõrval on tegemist ühe kõige soojema aastaga. WMO andmeil on esimese 10 kuu temperatuurid võrreldavad 1998. aastaga, mida peetakse seni palavaimaks. Maa ja ookeani kombineeritud keskmine temperatuur oli USA Rahvusliku Ookeani ja Atmosfääri Administratsiooni andmeil 14,54 kraadi, samas kui 20. sajandi keskmine oli 14 kraadi.

Samuti täheldavad teadlased üha enam äärmuslikke ilmastikunähtusi, nagu üleujutused ja põuad. WMO tõstab 2010. aasta juures esile veel järgmisi sündmusi: äärmuslikud suvemussoonid Aasias ja kuumalained Venemaal (Moskvas oli juuli keskmisest koguni 7,6 kraadi võrra soojem), ebatavaline talv mitmel pool põhjapoolkeral, erakordsed vihmad ja üleujutused, põud Amazonase piirkonnas ja mujal.

Michel Jarraud’, WMO peasekretäri sõnul on temperatuuri tõus märkimisväärne ja globaalne soojenemine vaieldamatu: “Kui midagi ette ei võeta, läheb soojenemise kõver aina rohkem ülespoole. Selle trendi jätkudes ei jää Euroopa 2003. aasta kuumalaine erandlikuks. Hakkame sellist ilma pigem jahedapoolseks pidama.”

Meteoroloogide andmeil on viimane aastakümme olnud lähiajaloo kõige soojem dekaad. East Anglia ülikooli klimatoloogi Phil Jonesi sõnul ei näita tänavune palavus iseenesest, et see on inimese põhjustatud, kuid viimase kümne aasta palavus küll. Sellele vaatamata ennustab ta, et järgmine aasta tuleb jahedam. Ka sel aastal oli mitmel pool Euroopas, Mongoolias ja Austraalias keskmisest jahedam ning Suurbritannias, Saksamaal, Prantsusmaal ja Norras võib tänu külmale talvele olla 2010. aasta puhul tegu viimase kümnendi jahedaimaga. Kuid maailm tervikuna paistab siiski soojenevat.