Omakapital on see summa, mille võrra ettevõtte varad ületavad tema kohustusi. Suurem omakapital lisab võlausaldajale kindlustunnet, et ta saab oma raha tagasi.

Bear Stearnsi kapitalinormid olid korras. Hinnanguliselt ületasid need vahetult enne krahhi nõutavat määra vähemalt poolteist korda.


Teine asi on aga likviidsus. Firmal võib olla küll kõvasti kapitali, ent kui ta on soetanud sellist vara, mida ei saa kiiresti maha müüa või mille peale ei saa kiiresti laenu võtta, siis tekivad tal raskused klientide nõuete täitmisel.


Just nii läks Bear Stearnsiga, kes tegutses peamiselt lühiajalise laenude abil. Turul hakkas levima klatš tema likviidsusraskustest, keegi ei julgenud talle enam laenu anda ning kliendid võtsid firmast raha välja nii kiiresti, kui said.


Väidetavalt levitasid pahatahtlikke jutte Bear Stearnsi konkurendid, kes olid teinud suuri panuseid tema aktsia hinna langusele. Kõigepealt hakkasid levima kuulujutud, et Bear Stearnsi märtsi lõpus avalikustatavad esimese kvartali tulemused tulevad väga head, mispuhul oleks aktsia langusele panustanud investorid korralikult kannatanud. Kõlakad likviidsusraskustest sobisid kaotuste vältimiseks väga hästi.

Bear Stearnsi vaba raha jääk

kuupäev

mld USD

1. märts

19,0

2. märts

19,0

3. märts

20,0

4. märts

20,0

5. märts

21,0

6. märts

21,0

7. märts

18,0

8. märts

18,0

9. märts

18,0

10. märts

18,1

11. märts

11,5

12. märts

12,4

13. märts

2,0

Allikas: SEC