Teos koos teise Hallekilt ostetud tööga "Pook-oks" (1965) on kuni 17. septembrini näha muuseumi näitusel "Pilved meie vahel" (kuraator Cecilia Widenheim), mis vaatleb peamiselt 1960.-70. aastate rootsi kontseptuaalset kunsti. Kokku omandas Moderna viis Halleki tööd 200 000 Rootsi krooni eest.

"Minu aerud Eestist ja mälestused" on Rootsis kuulus, palju reprodutseeritud ning mütologiseeritud töö. Ta koosneb kahest originaalsest kulunud aerust ja kaheksast kaunilt värvitud kunstaerust. Teisisõnu, autentne asi ning dekoratiivne pilt sellest. Üks aer on aga valge, sümboliseerides vist mälukaotust. Või ...?

Jah, see tähendab black out'i, Freudi järgi. Valge värv esineb üldse palju mu loomingus ... Rootslased arvasid ja arvavad vist siiani, et nende kahe aeruga sõudsin - või mu isa sõudis - 1943. aastal Saaremaalt Rootsi. Kuid korduvalt olen seletanud, et need aerud tulid meiega suuremal laeval kaasa. Lapsena muidugi sõudsin nendega ringi. Teised aerud lõikasin välja ning värvisin optimistlikes vikerkaarevärvides 1975. aastal.

Mu tööde mõte polnud vaid kontseptuaalne. Tahtsin näidata, et kontseptuaalset saab ühendada ka poliitilisega. Meenutasin oma tööga tollal, et Rootsis oli põgenikke ka maalt, millest rääkida ei tahetud.

Millal ja kus esimest korda aere eksponeerisid?

Enne kui need mõnele näitusele panin, tegi aerud kuulsaks film "Enno Hallek akvaariumis", mida näidati 1978. aastal Rootsi televisioonis. 1980. aastatel näitasin aerude installatsiooni mitmel korral galeriides, Stockholmi mõjukas "Galerie Blanches", Göteborgis, Pariisi Rootsi Kultuurikeskuses, ka ESTO-l 1980. Eestis olid nad väljas 1990 mu esimesel näitusel sünnimaal, Kadrioru lossis.

Rootsi-eesti kunstiajaloolase Mai Raud-Pähni arvates on nüüd eesti pagulaste identiteedi märgilisim töö rootslaste käes.

Nojah, ma ikka mõtlesin enne, et peaksin selle töö loovutama Eesti Kunstimuuseumile, aga suvel hakkas Moderna nii kõvasti peale käima ... Peaasi, et nüüd tööst lahti sain, sest probleem oli lihtsalt selles, et sain ateljeesse ruumi uute tööde jaoks.