Tamjärv lõpetas TPI tööstuse planeerimise alal. Tegi seejärel teadust. Kui võimaldati kooperatiiviliikumise kaudu raha teenida, pani minu mäletamist mööda koos teiste noorte ja ettevõtlikega mingeid kappe kokku. Sealt sündis firma Cross Development (Ristareng? See kõlab kuidagi müstiliselt, umbes nagu salaõpetuse kaudu uut maailmakorda luua katsunud roosiristlased), mis omakorda sünnitas – deus ex machina – Hansapanga ja Eesti Ekspressi. Tamjärv oli üks tõusva vabariigi eduikoone.

Kui pank rootslaste kätte läks, hakkas selle nõukogu endine esimees Tamjärv – liiga rikas, et leivatööd teha, liiga noor, et surra – koolimeheks. 1999. aastast on ta  Rocca al Mare koolimaja ASi juhatuse esimees. Õpetamine on ometi midagi enamat kui börsikursside kõigutamine. Ja paistab, et see kool on üsna talutav, vahest isegi hea koht.

Ega ma ei tunne Hannes Tamjärve, olen temaga vaid korra kohtunud. Kindlasti on meie ümber palju inimesi, kes teda hästi tunnevad, suudaksid siinkohal midagi asjalikumat öelda. “Tamjärv ei lepi nende väärtustega, mille nimel teised pingutavad, tal on vaja ikka midagi muud välja mõelda,” ütleb üks.

Tamjärv otsib tõepoolest: loeb Dostojevskit, Hesset ja näitab oma koolis elusat Paolo Coelhot. Sellistesse otsingutesse võib suhtuda kuidas tahes, aga mulle näib, et Eesti eliidi seas on selline hingehoiak alternatiivne ning kui ta just head ei tee, siis kurja kindlasti mitte. Sest kas siis on õilsam Goldratti kummardada kui Coelhot?

Seltskonnaajakirjandus on toonud meile teateid Tamjärve tüdruksõpradest ja hinna poolest hingematvatest lahkumiskingitustest. Need on tõesti kenad naised. Olen mõnega neist põgusalt kokku puutunud ja nad on olnud mu vastu sõbralikud.

Intervjuus Urmas Otile ütles Tamjärve klassivend Hans H. Luik, et Tamjärve võiks valida Eesti Vabariigi presidendiks. Mees on nelikümmend täis, oskab inglise keelt ja tennist mängida, miks mitte.

Kui ma peaksin valima, keda Eesti rikkuritest üksikule saarele kaasa võtta, siis võtaksingi tõenäoliselt Tamjärve. Sest küllap on temaga mõndagi rääkida ja ta ei tundu nii ohtlik kui need teised…