Barack Obama ütles kohtumisel Ameerika-Iisraeli lobigrupiga Aipac, et juudi lobitegijad levitavad USA-Iraani lepingu suhtes valeväiteid ja kulutavad selleks miljoneid dollareid. Välismaalt ja kodust juhitud kampaania eesmärk on põhja lasta USA valitsuse visa töö Iraaniga suhtlemisel. President lisas, et USA juhtkonnale tahetakse peale suruda sama "sõjakotkaste retoorikat", mille saatel Ühendriigid 2003 Iraaki pommitama tõttasid.

Neljapäeval läks USA presidendi vastaste poole üle tema erakonnakaaslane senaator Chuck Schumer. Enne otsuse tegemist "töötlesid" Schumerit ajalehe NYT andmetel koguni 60 lobitegijat, samal ajal kui Ameerika-Iisraeli survegrupp avaldas 25 miljonit dollarit maksva reklaamikampaania Iraaniga lepingu sõlmimise vastu. Ka demokraat Eliot Engel Kongressist teatas, et ei toeta presidenti.

USA ja teised suurriigid leppisid Iraaniga kokku, et naftamüügi keelamise ja rahaga pitsitamise asemel lubab Iraan heaga välismaa seirajad oma tuumakütuse tootmise juurde, et vältida tuumarelva arendamist.

Iisraeli parempoolne valitsus eelistaks vastasseisu Iraaniga ja ähvardab enda valitud ajal Iraani tuumaobjekte pommitada. Vabariiklastest Iisraeli toetajad hoiatasid lepingu sõlmimise käigus Iraani juhtkonda, et Barack Obama pakutud lepingut Kongress niikuinii ei kinnita, nii et USA välisministri John Kerry juttu ei ole mõtet tõsiselt võtta.

Septembrikuus peabki USA Kongress hääletama. Obama Demokraatlikul Parteil on Kongressis niigi vähemus, peale Iisraeli riigi ja kohalike ameerika juudiorganisatsioonide survestamist võib Obama jaoks tekkida oht, et Kongress saab kokku kaks kolmandikku häältest, et USA valitsuse sõlmitud leping blokeerida.

Varasemas ajaloos, märgib ajaleht NYT, on USA president viimati juudilobiga kõvasti tülitsenud Georg Bush seeniori valitsusajal. "Ma olen vaid üksik väike mehike," ütles president Bush-seenior 1991. aastal USAs Iisraeli toetajate survegrupiga vastuseisu sattudes. Tookord üritas president peatada Ameerika Ühendriikide poolt Iisraelile antava 10 000 000 000 dollari suuruse elamulaenugarantii andmist.

Eluasemelaenu vajas Iisrael , et ära mahutada NSV Liidust, sealhulgas Eesti NSV-st emigreeruvaid juute. Ameerika-Iisraeli survegrupid saatsid Kapitooliumile tuhat toetajat ja kasutasid lobbytööks 4 miljonit dollarit.