Äriinglite poolt ettevõttesse investeeritavad summad on ligikaudu kümme korda väiksemad ühe ettevõtte kohta kui riskikapitali paigutused. Seepärast on äringlid investeerimsel etapi võrra riskikapitalistidest ees. Äriinglid kogunevad klubidesse ja võrgustikesse ja teevad firmadesse ühiseid paigutusi. Klubis või võrgustikus osalemiseks on vaja teha minimaalselt 50 tuhande dollari suurune paigutus aastas. Ettepaneku investeerimiseks teeb tšempion. Tšempion on ingel, kes on investeeringu enda jaoks üksipulgi selgeks teinud, tavaliselt esindab ta ingleid ka firma juhtimisorganis). Äriinglid teevad investeeringud riskikapitalistidest varem. Äriinglite eesmärk on äriidee arendada töötavaks ideeks, mida on võimalik müüa. Riskikapitalistid "küpsetavad" firmast tugeva ettevõtte. Äriinglid soovivad sageli ise ettevõttes mõnd ametit. Kui inglid on ennast firmasse liiga kallilt sisse ostnud, siis tekib hiljem probleeme VC kaasamisega.

Allan Martinson haldab 20 miljoni dollari suurust VC fondi MTVP

Allan Martinson nimetab ennast hellitlevalt tallenahas šaakaliks. Ta rõhutab, et riskikapitalistid panevad ettevõttesse lisaks rahale ka hulgaliselt know-how`d.
Et saada portfelisse pärleid, selleks tuleb fondil investeerida ka hulgaliselt keskmistesse ettevõtetesse, nende hulgas võib olla ka "kõndivaid surnuid". Fond monitoorib turgu ja paremad diilid ei tule mitte pakkumistest, vaid fond otsib need ise üles.

Pakkumiste kvaliteet on väga erinev. Filter on tugev - kõigist laekunud ideedest jääb järgi vahest 2%
Naljakamad äriideed leiavad oma koha autahvlil. Näiteks igiliikurid või äriprojekt, millel märkus: saatke see edasi kõigile ärimeestele, keda te tunnete.

MTVP portfellis on ettevõte nimega "Rate Solutions" , mis haldab rate.ee sarnaseid tutvumisportaale 19 riigis. Nende portaalide kogukülastatavus küündib 2 miljoni inimeseni kuus.
Kui äriinglid võivad firmas sees istuda aastaid, siis riskikapitalistid panevad juba tehingu sõlmimisel paika firmast väljumisaja ja kasumikordaja.
Riskikapitalistide investeeringust väljumise viisiks oli varem ipo (initial public offering) ehk ettevõtte viimine börsile, kuid viimasel ajal müüakse ettevõte edasi tavaliselt mõnele suurfirmale.

Trend, mis on kindel: maailmas ühtlustub riskikapitali kättesaadavus. Mõni aasta tagasi oli USA ja Venemaa  riskikapitali kättesaadavuse vahe tuhandekordne.

Mis on Eesti alustavate ettevõtete nõrkus?
Äriidee peab olema orienteeritud suurtele turgudele! Eesti ettevõtjal puudub ambitsioon.
Eestist on alustanud nii mõnigi suur internetifirma (fotki.com, odnoklassniki.ru). Nende eesotsas on vene ja juudi nimega poisid, kellel ambitsiooni jätkub ja jääb veel ülegi.

Hirmu ja elutehingute aeg on käes

Investorid on paraku emotsionaalsed loomad.
Praeguses etapis on põhiküsimus FUNDRAISING, fondide rahaga varustamine. Eesti keeles fundraisingu kohta õiget väljendit ei olegi. Ehk raha tõstmine? Kust raha tõstetakse, see on miljoni dollari küsimus.
Mis on investeeritud, see on kadunud (GILD Arbitrage´i ja teistesse fondidesse).
Ettevõtjad ei lähe enam uuele investeerimisringile, vaid eelistavad mängida golfi s.t. toetavad golfitööstust.
Mõned investorid põhjendavad mitteinvesteerimist likviiduse hoidmise vajadusega.

Vene äri eripärad

Venemaal on inglite asemel kuradid. Martinson jutustab, et fondi portfellis oleva Venemaa firma juhatuses istub majandusjulgeoleku volinik, kes on KGB mineviku ja maksuametniku töökogemusega mees.

Kohvihommiku võttis kokku Arengufondi juht Ott Pärna.
Ta andis ülevaate fondi tegemistest. Arengufond on tegelenud 150 projektiga. Domineerivad infotehnoloogia (43) ja elektroonika (19) ettevõtmised.
60% projektidest ei sobinud riskikapitali fondi investeerimisnõuetega.
Kolm rahastamissoovi on saanud investeeringu mujalt, neli projekti on töös ja fond on investeerinud kolme ettevõttesse.

*Killu Tõugu isa on akadeemik ja IT professor Enn Tõugu, tema vend Armen Tõugu on indigo laste kontseptsiooni populariseerija ja preester. Pikemalt on Killu Tõugu Sanborni käekäigust kirjutanud mõni aeg tagasi Eesti Ekspressi innovatsiooniajakiri "Hei" .