Helenil oli halvaksläinud kingitusest kuuldes häbi, ehkki ta polnud torti ise ostnud. Ta sai selle Tallinna ja Harjumaa paljulapseliste perede liidust, kus igal õhtul liikmetele toiduabi jagatakse.

“Aga kui inimesed saavad mürgituse?” oli naise esimene mõte. Vaielda aga polnud midagi, sest torti vastu võttes oli ta andnud allkirja tekstile “Toiduabi võib koosneda osaliselt “parim enne” kuupäeva ületanud toodetest, mis on tervisele ohutud, kuid mille kvaliteet võib olla pisut langenud”.

Abijagaja: “Jah, olen patustanud!”

Heleni pöördumise peale käis veterinaar- ja toiduameti ametnik 21. juunil paljulapseliste perede liidus toiduabi kontrollimas. Liidu kontor asub Lillekülas ühes lahmakas telliskivihoones. Seal on liidu esinaine, viie lapse ema Katerina Puusepp juba kolm aastat jaganud paljulapselistele peredele toidupoolist. Ametnik vaatas toidud üle – nagu eelmistel kordadel, oli ka nüüd kõik normis. Halvaksläinud toitu ta ei leidnud.

Puusepa jagatav kraam on paljudele peredele oluline toidulisa. Ta sõidab iga päev liidu kaubikuga suurpoodide ja ladude tagahoovidesse ning tõstab autosse tema jaoks kastidesse valmispandud toidu. Puusepal on poejuhatajatega suulised kokkulepped, tavaliselt antakse talle leiba, saia, puu- ja juurvilju ning salateid ehk kõike seda, mille müümisse enne päeva lõppu kauplused enam ei usu.
Poed tohivad väljastada “parim enne” tähtaja ületanud toiduaineid, aga mitte realiseerimise lõpptähtpäeva ehk “kõlblik kuni” ületanud kraami. Kuna “kõlblik kuni” lõpeb tihti keskööl, peab Puusepp toidu ka õhtu jooksul laiali jagama.

Igal õhtul pool seitse ootabki ta kontoris abivajajaid. Liidu liikmed maksavad 15 eurot kuus, mille eest saavad muu hulgas “parim enne” tähtaja ületanud toitu.

“Jah, ma olen patustanud!” tunnistab Katerina Puusepp. “Aga kui sellel lapsel ei olegi midagi kodus süüa? Toit võetakse vastu omal vastutusel. Olen alati öelnud, et jälgige kuupäevi.”