Laulva revolutsiooni aegne ühtsustunne oli asendunud võimuvõitluse ja üksteise materdamisega, kus oma osa sai ka Valk.

Kui siis ükskord nõuti Toompea lossi ees piketil Valgu surma, sai tal villand. “Olen tundeline poiss, püüan kõiges kirega kaasa minna, olgu see vanavara korjamine või poliitika. Olin nagu poisike ülevust ja revolutsioonilist õhinat täis, nagu noor Tuglas 1905. aastal. Ja kui sulle omad inimesed niimoodi sitasti ütlevad, see lõi ikka hinge kinni.” Nii lahkuski Valk poliitikast.

Ometi sattus Valk 1995. aastal Keskerakonda. “Ma poleks üldse mingisse erakonda astunud, kui poleks olnud endiste Rahvarinde kaasvõitlejate tugevat survet. Kirjutasin toetajaliikme avalduse, kuna taheti, et ma annaksin oma nime valimisnimekirja. Tegin seda eelkõige Rahvarinde aja nostalgia ajel. Lasin seal olla rohkem oma nime aural kui isiklikul tegutsemisel.”

Kindlasti mõjutas Valku Keskerakonnaga liitumisel ka Savisaar, keda Valk kõigele vaatamata tänaseni hindab. “Rahvarinde päevil ning peaministrina oli Savisaar ikka võimas poliitiline figuur, kelle teened nii Eesti iseseisvumisel kui ka Nõukogude Liidu lammutamisel on väga kõrgelt hinnatavad,” tunnustab ta.

Nüüd paraku ei juhi Keskerakonda enam endine Savisaar. Valk aimab, miks Savisaar käitub kohati nii arusaamatult. “Savisaares on liiga suur annus kunstiinimest, mis ei sobi kokku poliitikaga. Temas on hasarti söösta ahvatlevasse seiklusse. Teatraalsus on talle kahjuks tulnud, sest poliitik peab olema külmalt mõtlev. Tunnetega poliitikat teha ei saa ega tohi.”
Lähemal ajal viib Heinz Valk oma lahkumisavalduse Keskerakonna kontorisse ära.
Ümbermõtlemise võimalust ta eitab. “Ma olen otsuse langetanud.”

 

ENSV rahvavaenlane
  • Juba neljandas-viiendas klassis asutas Heinz Valk ühes kaasõpilastega nõukogudevastase salaorganisatsiooni. Valk täitis kassapidaja vastutusrikast ametit.
  • Aastatel 1955–61 õppis Valk Tallinnas Kunstiinstituudis metallikunsti, ent tuntuks sai ta hoopis karikaturistina. Tema šaržide paremikust ilmus läinud aastal mahukas kogumik.
  • 1976. aastal käskis EKP Keskkomitee Heinz Valgu esimese isiknäituse kinni panna. See tekitas paraja kõmu ning luuletaja Juhan Viiding kinkis Valgule ENSV rahvavaenlase austava nimetuse.
  • Kui 1988. aastal Vanalinna päevadel sinimustvalged välja toodi, astus Kullassepa tänaval üks KGB major Valgu juurde ja ütles: “Valk, lugu on niisugune. Te võite siin oma lippe lehvitada, te võite ka neid oma laule laulda, aga pea meeles, nii kui hakkate Nõukogude Liidust välja astumist sättima, hakkavad tankiroomikud krõbisema!”
  • Vajadus igasuguseid asju koguda on Heinz Valgul juba lapsest peale. Tema suur kirg on Eesti rahvakunst. Valgu kogus oli tipphetkel üle 5000 eseme, millest rohkem kui 3000 asub nüüd Eesti Rahva Muuseumis – Valgu-nimelises fondis.