Joakim ­Heleniusega
ostis end hiljuti sisse Türgi juhtivasse logistikafirmasse
Reysas,
mis korraldab nii maismaa-, r­audtee- kui ka meretransporti ning laomajandust. Ettevõtte ärihaare ulatub Hollandist Kasahstanini.


5,5protsendiline osalus Istanbuli börsil noteeritud Reysases on osa Trigoni strateegiast panustada ettevõtetesse, milles on “varjatud väärtused”.


Trigoni fondijuht
Sami Sormunen
ütles, et Reysasel on Türgis suur kasvupotentsiaal, sest kiire majanduskasvuga Euroopa Liitu pürgiv Türgi ühendab Aasiat ja Euroopat. Lisaks paelub Trigonit Reysases kehtestatav klassikaline väärtusskeem – kinnisvara eraldamine põhitegevusest.


Reysase rikkalik kinnisvaraportfell eraldatakse omaette fondi, mis noteeritakse eraldi ka börsil. Ka võib Sormuneni sõnul Reysasest kujuneda tulevikus atraktiivne ülevõtuobjekt mõnele logistikamaailma suurtegijale.


Heleniuse sõnul muutub Eesti kapital järjest rahvusvahelisemaks. “Kui 1990. aastatel keegi Lätti investeeris, ütlesid kõik oo! Täna liigub Eesti kapital üle maailma,” ütles ta. Iseäralikke “leide” on Heleniuse portfellis veelgi. Üheks oma lemmikuks on Helenius pidanud investeeringut Ungari suurimasse autotööstusesesse
Raba
, mis toodab muu hulgas traktoreid.