Kriminaalasi algatati Kaitseministeeriumi avalduse põhjal ja Herman Simm (62) on ainus kahtlustatav. “Kuna tegemist on käimasoleva kriminaalasjaga, siis ei saa me selle asjaolusid praegu täpsemalt kirjeldada,” on ka ministeeriumi kõneisik Peeter Kuimet kidakeelne.

Ekspressi andmetel algas asi ­Simmi pankrotipesast. Nimelt märkas varade loetelu koostanud pankrotihaldur ­Toomas Saarma, et Herman ja ­Heete Simm vormistasid oma kodu Sauel ühisvaraks alles hiljuti. Tegelikult soetas mees ruumika ridaelamuboksi ja garaaži Juure tänaval juba 1999. aastal ja abielu sõlmiti alles 2001. aastal.

“Notariaalset tehingut tehes kinnitasid nad, et see on abielu ajal soetatud ühisvara. Näib, et tegelikult see pole nii,” ütleb Saarma Ekspressile. Hiljuti võlausaldajatele esitatud jaotusettepanekus pakubki ta võimaluse see kohtus vaidlustada, millisel juhul läheks kogu ridaelamuboks (mitte ainult Hermani mõtteline osa) pankrotivara hulka.

Simmi suurim võlausaldaja, kaitseministeerium järeldas pankrotihalduri raportist, et Simmid esitasid 2009. aasta alguses ühisvara registreerides valeandmeid ja tegelikult kantisid vara. Eriti pikantseks teeb selle fakt, et Herman viibis tollal trellide taga ja Heete on hariduselt jurist. “Ma ei hinnanud seda tegu karistusõiguslikult ja ei osanud arvata, et esitatakse kuriteokaebus,” nendib Saarma.

Riigireetmisele kaasaaitamise kahtlusest vabastatud Heete Simm (55) elab siiani Sauel ja on korduvalt öelnud, et sooviks sinna edasi jääda. Kui Herman Simmi võib notarile valeandmete esitamise eest süüdi mõistmise korral karistada rahaliselt või kuni kaheaastase lisavangistusega, siis Heete Simmile võib see kaasa tuua kodu kaotuse.

“Minuga ei ole sel teemal keegi ühendust võtnud,” ütleb Heete Simm Ekspressile. “Minule tuli kogu see protsess absoluutselt üllatusena. Ma ei ole ka Herman Simmiga saanud rääkida, sest alates 1. aprillist on tal peal lisapiirangud.” Naise sõnul on mees teistest kinnipeetavatest eraldatud, piiratud on kokkusaamise, kirjavahetuse ja telefoni kasutamise õigust.

Kokku on isikliku pankroti välja kuulutanud Herman Simmi võlakoorem 24 miljonit krooni, millest 21 miljonit moodustab riigi kahjunõue. Pankrotihalduri põhiprobleem ongi Simmide vara lahutamine, sest pankrotipessa läheb ainult mehe vara. Asi on seda kriitilisem, et aega selleks oli üks aasta ehk tänavu 24. aprillini.

Herman Simm on üle Eesti seotud üheksa kinnisasjaga, lisaks oli tal naisega kahasse pangalaenuga ostetud suvila Vihterpalus, korter Pärnus, ridaelamuboks ja garaaž Sauel ning osa kinnistust Raplamaal. Pärast mitmeid katseid õnnestus hiljuti maha müüa Simmide mereäärne suvemaja, mille hinda alandati 2,2 miljonilt 1,8 miljonile kroonile. Sellest 900 000 kulub Herman Simmi vastu esitatud nõuete katteks. Teine pool tulust läks Heete Simmile, kes peab samas endiselt tasuma suvila ostuks võetud pangalaenu.