Diana poja Williami (28) ja Kate Middletoni (29) pulma eel on briti ajalehed ja telekanalid hoopis viisakamad. Arutelud käivad pulmatordi ning pruudi soengu ja kleidi üle. Tegeldud on reedese ilma ennustamisega (lubab hoovihma) ja loomulikult on läbi käidud külaliste nimekiri: mainitakse Beckhameid, Rowan Atkinsoni, Guy Ritchie’t ja Elton Johni ning imestatakse, et Tony Blair ei saanud kutset.

Pruutpaarist ringleb meedias ainult kaks komplekti ametlikke fotosid. Ainukese mitteametliku ülesvõttena ilmus Daily Telegraphis teisipäeval pilt mesinädalateks riideid ostvast Kate’ist. See on kõige ootamatum olukord, milles teda on tabatud.

Kui Diana 1997. aastal paparatsode eest põgenedes autoavariis hukkus, mõjus see meediale kainestavalt. Muutus ka kuningakoja suhtumine pressi, ja mitte lugupidavamaks.

William Arthur Philip Louis Mountbatten-Windsori eraellu alates koolist kuni õhuvägedes teenimiseni pole avalikkusel lastud pilku heita. Sama on lugu Kate Middletoniga, kes on olnud troonipärija sõbranna juba kümme aastat. Õhtulehed pole suutnud end talle lähedale semutseda. Kate ise pole kunagi teinud pisimatki käitumisviga ega öelnud midagi ebakorrektset.

Clarence House’i (ehk printside Williami ja Harry residentsi) administratsioon on tuima järjekindlusega kaevanud avaliku sõna nõukogusse kõik viisakuse piire ületanud fotograafid. Piltnike korralekutsumise käivitas kuningakoda just Williami ja Kate’i privaatsuse kaitseks, nüüdseks kasutavad sama rutiini paljud teisedki kuulsused.

Prints William ise on samuti teinud kõik, et tema elu poleks sama avalik kui rokkstaaridel või vutimeestel. Ta on püüdnud hoida ülimat privaatsust, mis läheneb anonüümsusele. Briti kuningakoda on pöördunud tagasi George VI aega enne Teist maailmasõda, kui printsidest ei teatud midagi rohkemat kui nägu, nime ja hääletämbrit. Brittide üldise selebriidihulluse taustal tundub see lausa võimatu.Ent briti ajakirjanduse tagasihoidlikkust kinnitab ka maailma suurima meediamonitooringu firma Nielsen teisipäeval avaldatud raport.

Ameerika Ühendriikide meedia on kuninglikele pulmadele pühendanud kaks korda rohkem tähelepanu kui nende kolleegid Suurbritannias ja Austraalias (mille riigipeaks samuti briti kuninganna). Nielsen mõõtis teemade osakaalu meediavoos – ajalehtedes, TVs ja internetis.

Kuninglikest pulmadest on saamas ameeriklastele olulisim Inglismaal toimuv sündmus üle paljude aastate.

Eeldatakse, et üle maailma koguneb telerite ette kuninglikku pulma vaatama kaks miljardit inimest – see oleks ajaloo suurim teleauditoorium.

Buckinghami palee lähistele on oma ülekandejaamad paika seadnud sada välismaist telejaama. Lisaks neile on briti, USA, Saksamaa ja Jaapani telekanalid püsitanud 20 teisaldatavat stuudiot – kõik vaatega kuningapaleele. Iga sellise stuudio eest küsitakse 48 000 eurost renti.

Ainuüksi BBCs tegeleb reedese ülekandega tuhat inimest. Selle telekanali pilti (ilma kommentaatorite jututa) kannab üle ka Youtube. Vaid venelasi jätab sündmus külmaks. Kui Times uuris Venemaa suurematelt telejaamadelt, kuidas nood kavatsevad pulmi kajastada, sai väljaanne uduse vastuse, et sündmus ehk isegi võib väärida otseülekannet.


Kas pulmad muudavad monarhiat?

Ajalehe The Guardian tellitud avaliku arvamuse küsitlused näitavad, et Windsorite dünastiat ei ähvarda võimult eemaldamine. Britid pooldavad pigem kuningavõimu mõõdukat reformi, aga mitte selle kaotamist. Uuendamist vajaksid naiste pärimisõigust puudutavad küsimused, juhuks kui prints Williamil ja Kate’il peaks esimesena sündima tütar. Ajakohastamist vajaks ka säte, et troonipärija ei tohi abielluda katoliiklasega, küll aga tohib metodisti, moslemi või mõne muu usutunnistuse pooldajaga.