Lühidalt tähistab Ameerikast pärinev termin hipster tänapäevast linnanoort, kes eelistab alternatiivsust meinstriimile, on kultuurihuviline ja kannab sageli väljapaistvaid second-hand-rõivaid.


Hipsterid pole kindlapiiriline subkultuur, pigem on nad avatud erinevatele alternatiivsetele trendidele ja lasevad end mõjutada väga mitmesugustest stiilidest.


Nii on nende eelistused imehea spikker reklaamiinimestele ja moeloojatele, sest just hipsterid sõeluvad välja, mis on lahe ja mis mitte. Hipsterid on seega mingis mõttes ka trendiloojad.


Eestis on hipstereid jalaga segada, enamasti elavad nad Tartus ja Tallinnas. Neid võib kohata kultuuritehaste pidudel, ülikoolide kunstiteemalistel või semiootikaloengutel, raamatukogudes, kaltsukates ja trendikates urkabaarides.


Johannesega kohtume kenas Kopli kohvikus Boheem. See on sümboolselt sobivaim paik Tallinnas Johannese hipsteri-kriteeriumidele vastamise analüüsimiseks.


Hipsteri välimus


Hipster võib kanda Woody Alleni stiilis prille. Johannes kannab ka ja sellepärast tundubki ta pealtnäha sobilik hipsterikandidaat.


“Mind natuke häirib, et need on nii popiks läinud. Kui mina need ette panin umbes poolteist aastat tagasi, siis ma olin Eestis praktiliselt üks kolmest, kes neid kandis. Aga kuna need sobivad mulle nii hästi, siis ma ei muretse,” ütleb rahuliku madala häälega Johannes. Selliseid prilliraame on hakanud trenditeadlikumad inimesed kandma isegi ilma klaasideta.


Hipster on praegu nn uusnohik. Esiteks on tal need paksude raamidega prillid, teiseks kannab ta kitsaid pükse ja kardigani ja on samal ajal boheemlasliku välimusega. Johannes lisab omalt poolt veel kaabu ja mõnikord ka retroportfelli. “Aga ma kannan väga hea meelega ka kottpükse. Oleneb, kuidas tuju on.”


Hipster ostab asju kaltsukatest. “Täna just läks mu elukaaslane kaltsukatuurile ja ma olin väga kade.” Selle hipseri-kriteeriumi täitmiseks on Johannes tuhlanud näiteks ka Berliini kaltsupoodides.


Hipster lõikab ise juukseid. Paljudel hipsteritel on ebasümmeetrilised, salkus juuksed. Sageli on need mustad ja kammimata. Johannese punased kiharad on ilusti juuksuri juures lõigatud ja pestud-kammitud.



Uute trendide otsingud



Kui alternatiivne muutub meinstriimiks, hülgab hipster selle. Kuna hipster ei taha olla osa massist, peab ta pidevalt tegelema uue otsinguga. Nii ka Johannes.


“Ma jälgin palju välismaa asju. Tihtipeale ei juleta neid malle omaks võtta, mis välismaal juba toimivad. Mina võtan kergesti omaks seda, mida tahan ja mul on ükskõik, mis te arvate.


Ma ei saa aru inimestest, kes areneda ei taha. See on nagu arengupeetus.


Minul ei ole vist ühtki kindlat põhimõtet elus – ma elan hetkes.”


Johannes ei taha end trendiloojaks nimetada, ta ütleb lihtsalt, et võtab uued trendid varem vastu. “Enne padu. Ehk enne massi. Minusuguseid avatud inimesi on palju ja nad ei lase end kriitikast häirida.”


Perioodid Johannese elus



1: Oss.
Uute trendidega kaasaminejana on Johannesel olnud elus mitmeid erinevaid perioode.


Esiteks oli ta põhikoolis enda sõnul “kõva oss” (see tähendab noorte slängis jõmmi – M. S.).


“Mul oli kiilas pea ja punane tukk. Siis ma sain oma tähelepanuvajaduse rahuldatud välimusega: ma olin ikkagi stiilne oss! Mul olid ilusad ja silmapaistvad dressid. Samas olin ma õudne pätt, kiusasin tüdrukuid ja tegin nurga taga suitsu.”


2: Hipi.

“Keskkoolis olin ma hull hipi, ma ei teinud mitte midagi: ma ei õppinud, käisin ringi nagu täielik kalts ja haisesin nagu ehe hipi. Siis kuulasin 60ndate ja 70ndate rokki.”


3: Indie.

Seejärel jõudis Johannes tänapäeva rokini ja hakkas tegema bändi nimega Ursula. “Me kutsusime ennast kristlikuks paganmetaliks, trianglisekstektiks, popkantriks, aga arvan, et olime popmuusika, võibolla indie-pop. Kui plaadid välja tulid, oli Ursula täielik meinstriim ja polnud enam indie. Meie kontsertidel hakkas käima padu ehk tavaline mass.” Kahe aasta eest läks Ursula laiali.


4: Elektro.

Suve algusest saati teeb ta koos oma venna ja sõbraga Raadio 2 õhtuses vööndis muusikasaadet “Kaabel”.


“Kuigi õhtuses vööndis on vaja paika panna mingi kindel stiil, siis meil seda ei ole. Me otsime uut muusikat, mis meile meeldib, ja seda me mängimegi. Elektro käib kõigest läbi. Selles on alati mingi teise muusikastiili elemendid sees.”


Johannesele meeldivad Eesti tegijatest elektroonilise muusika tegijad Blitz ja Laksberg.


Hipsteri elustiil


Peopaigad olgu alternatiivsed. Kuigi hipster ei tõsta reeglina oma jalga “padu” seas poppi ööklubisse nagu näiteks Hollywood, meenutab Johannes lõbusalt hiljutist visiiti sealsele Ibiza Nighti peole.


“Kuigi ma käin pigem alternatiivpidudel, tundsin ennast ka seal väga hästi. Alternatiiv ei ole minu jaoks kohustus. Võid just sealt leida mingid tüübid, kellega jaurata ja kellega koledaid komplimente vahetada.”


Eesti hipsterid armastavad käia peol Von Krahlis, kultuuritehases, klubis Juuksur ja pärast pidu hüpata läbi Levikast. Tartu hipsterite meelispaik on Genialistide klubi.


Hipster on kultuurihuviline. Kultuuriteemad ega -teooriad Johannest aga väga ei huvita. “Ma olen inimene, kes loob ise enda jaoks teooriaid, mitte ei kasuta teiste teooriaid. Ma ei loe eriti raamatuid, saan kõik internetist kätte, mis vaja. Ma saan hästi palju infot näiteks Orkutist, kust ma vaatan videosid, pilte ja saan linke näiteks disainikunstnike lehtedele. Youtube’i jälgin ka. Teatri kohta võib öelda samas, et NO99 tükid on head olnud.”


Hipster on kunstiliste kalduvustega. Kuna Johannes on graafiline disainer, ei saa ta sellest üle ega ümber. Ka vabal ajal joonistab ja maalib hea meelega, veel mängib trumme ja nokitseb kodus muusikat teha.


Hipster ei teeks hea meelega tööd. Johannes näib aga oma tööd armastavat. “See on lõbus ja tasuv. Kindlasti teen seda edasi.”


Hipster elab boheemlaslikult vaesterajoonis. Kas Uus Maailm kesklinnas rahvusraamatukogu taga on vaene rajoon? Ilmselt mitte, aga mõnusalt boheemlasliku mainega siiski.


Hipster sõidab jalgrattaga. “Mul on ilus Soome Jopo ratas, aga talvel hakkan autoga sõitma.”


Hipster on pigem vasakpoolne. Naani ei huvita poliitika üldse. “Esimene asi, kui ma kuulsin, et Gruusias on mingi jama ja et võib-olla jõuab see siia ka, siis mõtlesin, et mina läheks siit ära. Ma ei viitsi millegi eest võidelda, ma olen maailmakodanik. See kõlab veidi anarhistlikult, aga mul ei ole riigipiire. Nagu Scarlett Johansson ütleb ühes Tom Waitsi laulu s: “Anywhere I lay my head, I call my home.”
Hipsteri muusikamenüü

Crystal Castles


80. aastate videomängude helidest krigisevat elektropoppi välja nõiduv duo Torontost. Väga krõbe hipsterikraam, hoolimata sellest, et bändi süüdistatakse alatus varastamises nii muusikas kui ka art-work’is. Kui sul on Crystal ­Castlesi äärmiselt haruldane T-särk, mille kõhul joonistus siniseks löödud silmaga Madonnast, siis võid pidada end maailma tipp-200 hipsteri hulka kuuluvaks.

Vaata ka The Knife, The Teenagers, Late of the Pier.

MGMT


Elujaatavat indipoppi tootev Ameerika bänd, kes kasutab suuri ja värvilisi süntesaatoreid ning ­eepilisi vorme. Limpsavad oma laulusõnades keelt tselebriidielu järele, mis täis supermodelle, VIP-ruume ja magusat raha. Tänavusuvistel rock-festivalidel uusi härdunud pooldajaid kogunud duo võib järgmise albumiga tõenäoliselt meinstriimi kategooriasse nihkuda. 

Vaata ka Vampire Weekend, Friendly ­Fires.

Klaxons


Äratasid ellu selli­se ­vana ­looma nagu reiv. Panid talle uued ja silmivigastavad neoonrii­ded selga ja light­stick’id pihku. New ­rave revolution, ­mille lipuga Klaxons ootama­tult ­lehvitama hakkas, võib maailma trendimetropolides ehk mao juba tagurpidi keerata, kuid kui see Londoni tantsu-rock’i trupp 6. oktoobril Tallinnas klubis Hollywood esineb, saaks pildi peale kogu kodumaise hipsterirügemendi.

Vaata ka Late of the Pier, Hadouken!, Does It Offend You, Yeah?, Hot Chip, Cut Copy.

Glass Candy


Arusaamatut müra-rock’i (see stiil on nähtavasti hipsterite põhimenüüs) välja andnud plaadifirma Troubleman lõi just selle tantsuduo muusikat kuulnuna uue plaadimärgi Italians Do It Better. Tegu on niisiis 00ndatesse tõstetud kosmilise italo disco’ga – mannekeeni attitude’i, lõhki pidutsetud võrksukkadega ja puha. Tulipunktis tegutsev hipster lööb hambad sisse – vähemalt korraks – igasse selle plaadifirma tootesse.

Vaata ka Chromatics, Invisible Conga People, Rubies.

M.I.A.

Sri Lanka päritolu tütarlaps Mathangi “Maya” Arulpragasam (ehk M.I.A.) annab hipsterile tunde, et tema maailm on märksa rahvusvahelisema tooniga kui puhas Ameerika või Inglismaa või Berliini värk. M.I.A-t tuleb tänada, tema tõttu kuulavad nüüd The Clashi ka inimesed, kes sündisid aastaid hiljem, kui The Clash laiali jooksis.

Vaata ka Santogold, Diplo, plaadifirma Mad Decent, Bonde de Rolé.

Cool Kids


Hipsteri valik, kui tekib isu plaadimängijast hip-hopi annus saada. Cool Kids on cool, sest nad teevad sellist mitteülepaisutatud produktsiooniga vana kooli räppi ja teevad riime lahedadest asjadest nagu näiteks BMX-jalgrattad.

Vaata ka Madlib, Beastie Boys, kogu üle 20 aasta vana hip-hop.

Roisin Murphy


Roisin Murphy lauluhääl on ju nii eriline. Tema muusika, tema laulud ka nii erilised. Eesti mõned-aastad-ajast-maas-sest-keegi-pole-paremat-peale-pressinud hipsterite superlemmik.
Vaata ka nu-jazz, Matthew Herbert, ja endiselt Gilles Peterson.

Minimal ja dubstep ja fidget


Kõige äkilisemad tantsumuusikastiilid viimased paar kolm aastat. Keeruline mõista, mis nendes head on, mis nendes üldse musikaalset on – loe: suurepärane! Tõsist minimal’i ja dubstep’i fanaatikut muidugi häirib tõsiselt, et tema poolt personaal­seks peetav žanr on nii teravalt moodne, aga ka hipsterit häirib, et teda hipsteriks peetakse.

Vaata ka baile funk, baltimore, Norra disko


FILMID

“Juno”
“Pimeduse
rüütel”
PÖFFi filmid


AJAKIRJAD

Another magazine
Pitchfork
Wallpaper
Vice
Hipsterid ajaloos

1940ndatel hakati hipsteriteks kutsuma valgenahalisi ameeriklasi, kes võtsid üle tolle aja moodsate jazz-muusikute elustiili: nad riietusid sarnaselt, kasutasid nende slängi, kasutasid vabalt kanepit ja teisi narkootikume, olid vabameelse ellusuhtumisega ja eksperimentaalse sekseluga, sarkastilise huumoriga jne. Nimetus hipster iseloomustas siis inimest, kes on mõneti anarhistlik, amoraalne, tundlik ja dekadentlik. Ta on oma ajas mitu sammu teistest ees.

Uuesti hakati hipsteritest rääkima 1990ndatel, mil see hakkas tähistama alternatiivtrendide lembelisi linnanoori, kes elavad boheemlaslikult vaesemates linnajagudes.

Allikas: Wikipedia
Kes on tänapäeval hipster?
  • Ta kõnnib igapäevaselt masside seas, aga ei ole üks neist.
  • Tal on maitset, tal on attitude’i ta on cool.
  • Hipster on kursis viimase slängiga.
  • Ilmselt on ta lõpetanud kunstikooli või mingi kultuurieriala. Ta on loominguline.
  • Ideaalis on ta kehal maksimaalselt kaks protsenti rasva.
  • Hipster kannab Woody Alleni stiilis prille.
  • Töö on hipsteri jaoks midagi sellist, mida võiks ideaalis vältida.
Allikas: hipsterhandbook.com