Röövida kahelt pahaaimamatult sakslaselt üle 30 miljoni krooni väärtuses briljante – oli see vast plaan. Ja kui lihtsalt kõik näis sujuvat…

See juhtus 2008. aasta 25. juuli hommikul. Tallinnas Veerenni tänava ja Järvevana tee ristmikul kohtusid kaks keskealist sakslast ja noor eestlane. Kokkusaamise eesmärk oli rohkem kui saja briljandi müügitehing.

Ent soliidse, kümneid miljoneid kroone maksva tehingu asemel andsid eestlane – tema oligi Andrus Mäenurm – ja tema kaasosaline sakslastele täiesti mittesoliidselt kere peale ja põgenesid koos vääriskividega.

Räsitud kannatanud jooksid sealsamas asuvasse Subaru esindusse ja kutsusid politsei, kes tegutses tähelepanuväärselt kiiresti. Vaid kaks tundi hiljem oli üks kahest röövlist käes ja mis peamine – koos saagiga.

Põhja prefektuuri kriminaalosakonna direktor Priit Pärkna ütles teleuudistele: “Vähemalt mina ei mäleta oma praktikast, et varem sellises väärtuses röövimist oleks toime pandud.”

Ent möödus vaid mõni nädal, kui selgus, et röövlitel ei olnud seekord just hea nina. Eksperdid tegid kindlaks, et briljantide asemel said kaabakad saagiks kõige tavalisemad tsirkoonitükikesed. Tõsi, mitte päris väärtusetud. Saja kivikese hind võis olla ehk pisut üle paari tuhande krooni.

Niisiis osutus vägev äritehing lõbusaks juhtumiks, kus äri mõlemad pooled üritasid teineteist tüssata. Selle vahega, et sakslastest kannatanuid ei kahtlustata milleski.

Seevastu Andrus Mäenurm viibib tollest päevast saadik röövimises kahtlustatuna vahi all.
 
Lisaks häbiga lõppenud “juveeliröövile” pannakse talle süüks liiklussituatsioonist alguse saanud tüli teise osapoole peksmist, aga ka seksuaalkuritegu 11aastase tüdruku kallal. Nimelt olevat Mäenurm 2008. aasta mais pakkunud oma autos 11aastasele ja 13aastasele tüdrukule alkoholi ja katsunud nooremat last “ebasündsal viisil”, nagu on süüdistuses diskreetselt sõnastatud.

Vähe sellest: Mäenurme üürikorterist kaasa võetud sülearvutist leidis politsei ligi 600 lastest tehtud sekspilti.

Mullu septembris nõustus Mäenurm lahendama asja kokkuleppemenetluse korras. Ent kohtuistungil, kus pidanuks kokkulepe kinnitatama, loobus ta kokkuleppest.

Selline “sõjakavalus” tähendas muu hulgas, et toimikuga juba tutvuda jõudnud kohtunik pidi ennast taandama. “Võimalik, et see oligi kohtuniku väljavahetamiseks mõeldud trikk, sest esialgu asjaga tegelema pidanud kohtunik on üks rangemaid Harju maakohtus,” oletas juhtumiga tegelev ringkonnaprokurör Rita Siniväli.

Samas möönis ta, et igal kohtualusel on õigus kokkuleppemenetlusega nõustuda ja sellest taas loobuda.
 
1977. aastal sündinud Andrus Mäenurme nimi jõudis esimest korda avalikkuse ette kümme aastat tagasi, kui ta jäi Suurbritannias vahele üle saja kilo marihuaanaga. Narkolasti väärtus ületanuks tänavamüügis 20 miljonit krooni.

Juhtumile pühendatud uudistes nimetas “anonüümne politseiallikas” Mäenurme Hispaanias Marbellas elavate allilma­autoriteetide jooksupoisiks, kelle ülesanne olnud varastatud autode ning narkootikumide edasitoimetamine. “Ta on usin jooksupoiss ning mitte tähtsusetu tegelane, sest suhtles Marbellas kõige tõsisemate tegijatega,” märkis politseiallikas aastaid tagasi.

Pärast süüdimõistmist Briti kohtus toodi Mäenurm 2002. aastal Eestisse tagasi, sest oli siin mitme kuriteo eest tagaotsitav.

Eestis mõisteti ta süüdi kümmekond aastat tagasi toime pandud omastamiste ja väljapressimise eest ning takso röövimise eest. Taksojuhile lasti gaasi näkku, löödi kõva esemega meelekohta ja sõideti Mercedesega minema.

Karistuseks mõistetud kolme ja poole aastasest vangistusest vabanes Mäenurm 2006. aastal, misjärel elas mõnda aega Taimaal.

Uurimisega kokku puutunud inimese hinnangul võis just Tais elatud aeg mõjutada Mäenurme toime panema seksuaalkuritegu lapseealise kallal.