Tuttav juuksur rääkis, et kapsalehe ja linnusita ravitoime kõrval olla hobuserohi hoopis teine tera.

Teadjaid on palju. Algul pidi “võtma nagu külmaks. Ja siis läheb soojaks ja siis on äkki valu läind nagu eilane lumi. Ja ükskord, kuramus, sai vist palju, võttis selja nii kipitama, et... 
Aga selg on siiamaani... ptüi, ptüi, ptüi... jumalast terve!!!”

Jalutan laupäeval Hipodroomile. Tuttav hobusemees jookseb müdinal teiselt korruselt alla ja küsib, suu kõrvuni, et “sind pole kaua nähe olnud, tulid hobuserohtu ostma või?”.

Hobuserohi on Hipodroomi hobusepoe põhiline müügiartikkel. Vaatan arglikult kahele poole – et kas ikka tohib! –, ostan purgi ja kõnnin ära.

Purgil on hobuse pilti ja tekst “Horse Power MSM linimentti”.

Ja pikk jutt, kuidas see koormusejärgselt hobuste lihaseid, kõõluseid ja liigeseid taastab.
 
Valin perearsti numbri – et kui ishias kallale tuleb, kas siis hobuserohtu tohib peale tõmmata. Arstil on vastuvõtuaeg läbi, aga tüdruk registratuurist arvab, et paha see rohi küll tegema ei peaks. Et ained on seal samad mis inimese rohus.

Üks tuttav muide rääkis, et tema just arsti käest kuuliski, et hobuserohi aitab. Ja teisele soovitas keegi apteeker.

Kindluse mõttes hüppangi läbi apteegist (inimeste omast).

Apteeker paneb prillid ette, veerib hobuserohu silti küll inglise ja eesti keeles – kõik tõesti looduslikud eeterlikud ained. Mentool, kamper, eukalüpt ja mingi lühend MSM. (See on metüülsulfonüülmetaan, põletikuvastane aine.)

Apteeker selgitab, kuidas need ained kõigepealt närvilõpmetele mõjuvad ja kuidas signaal edasi ajusse läheb ja kuidas see siis annab korralduse põletiku- või valuvastaseks võitluseks organismis. Sinepiplaaster toimivat samamoodi.

Apteeker võtab prillid eest ära ja arvab, et midagi hullu siin olla ei saa.

Loomaarst Andres Tuvi hoidub igasugu kommentaaridest, mis puudutab rohu toimet inimesele.
Hobusele see rohi ohtlik ei ole. Seda teab Tuvi kindlalt.

Horse Powerit määritakse hobuse jalgadele traumaatiliste liigese- ja lihaspõletike korral ja sellest on abi.

Aga et hobune on igasugu asjade suhtes tundlikum kui inimene, võiks arvata, et kui rohtu kasutab inimene ja seda liiga paksult peale  määrib, siis...?

Tuvi teab palju ratsutajaid, kes nii ennast kui ka oma hobust selle rohuga rivis hoiavad. Aga Tuvi kordab, et tema midagi kommenteerida ei saa.
 
Inimene ja siga on üsna ühesugused, räägib spordiarst Mihkel Mardna. Hobune ja inimene on jälle üsna erinevad.

Aga see, et inimesed sügisese liigesevalu vastu hobuserohtu kasutavad, pole Mardnale mingi uudis.

Hobuserohi sisaldab samu aineid mis analoogsed inimestele mõeldud medikamendid, arutab Mardna. Küsimus on selles, missugune on nende ainete kontsentratsioon. Kui kontsentratsioon on suur, siis võib tekkida inimestel allergilisi kõrvaltoimeid. Samas teame me kõik, et ravim, millel puudub kõrvaltoime, sellel puudub tavaliselt ka raviv toime.

Kokkuvõttes ütleb Mihkel Mardna, et tema seda rohtu inimestele soovitada ei saa, sest uuringud puuduvad ja rohi on ravimiameti poolt aktsepteerimata. Seejuures ei saa rohtu ka maha laita, kui mõni teda ka sutab ja ütleb, et see tema kondid liikuma paneb.
 
Birgit Aasmäe Ravimiametist teatab elektronkirjas, et Horse Power MSM linimendi mõju inimesele ei ole kunagi uuritud, mistõttu ei saa seda inimestele kuidagi soovitada.
Aga kui vanainimesed muudkui määrivad ja kiidavad...?!

Birgit Aasmäe klõbistab vankumatult vastu, et “paraku ei ole võimalik kõigi loomadele mõeldud toodete uurimine ja katsetamine inimesel” ja et “kui toode ei ole inimesele ette nähtud, on see inimese kui mõtleva olendi vaba valik, kas seda kasutada või ei”.
 
Tuttav läinud ükspäev ema juurde ja vaadanud – laual on väike valge purk, paksu vildikaga HORSE POWER peale kirjutatud.

Ema sõbranna olla ostnud poest suure purgi hobuserohtu, lasknud seda siis väikestesse purkidesse igaühte paraja lörtsu, käinud kõik sõbrannad läbi ja teinud igaühele kingituse.
Nüüd määrivad sõbrannad ennast mitu korda päevas Horse Poweriga, lõhnavad ­eeterlike õlide järele nagu traavlid ja käivad oma jutu järgi tükk maad kabedamini kui varem.

Minu isiklik sugulane, vanem daam, määris ennast samuti hobusemöginaga kokku ja nentis resümeerivalt, et vanadekodusse minek lükkub nüüd määramata ajaks edasi!