Tegu oleks omalaadse miraažiga Afganistani kõrbes, mis on juba leidnud pooldajaid Afganistani juhtide ja käputäie Hollywoodi kuulsuste hulgas, kelle seast silmapaistvamaid on California kuberner Arnold Schwarzenegger – kunagi "Terminaatori", veel enne seda aga "Barbar Conanina" tuntud tegija.

Detsembris Kabulis toimunud ekspertide konverentsile helistas esikulturist Los Angelesest isiklikult, et avaldada toetust 57aastase Yamagata projektile, kes loodab oma laserkujude kuvamist Bamiyani kaljudele näha juba aastal 2010.

Jaapanis Shiga prefektuuris sündinud kunstnik, kes pärast Pariisi Ecole des Beaux-Arts’i asus elama Californiasse, on juba teostanud oma "valgusskulptuure" Los Angeleses ja Bilbao Guggenheimi muuseumi esisel.

Ent tema šedöövriks peab saama Bamiyan.

Peale Shwarzeneggeri, kelle lihaselisest figuurist on Austria päritolu näitleja sünnilinna Grazi muuseumis Yamagata valmistatud kuju, toetavad Yamagata projekti teisedki näitlejad, nagu Leonardo di Caprio, Pierce Brosnan ja Sharon Stone.

120 laserkujutise jaoks, mis kaks tundi päevas hakkavad heitma oma valgust tüünesse Bamiyani orgu, kavatsetakse elektrit saada sajast tuulegeneraatorist – mille ehitamise üle muinsusobjektile esialgu veel vaieldakse – ja kaheteistkümnest tuhandest päikesepaneelist.

 Hiro Yamagata jaoks tähendab Bamiyan Afghanistan Laser Project (BALP) elektri saabumist piirkonda, mis tänini saab voolu vaid käputäielt generaatoritelt. Kogu laseršõu hakkab päevas tarbima 2560 KWh energiat – pisut üle viiendiku 12 000 KWh-st, millest ülejäänu läheb piirkonna 20 000 majapidamise varustamiseks kuue tunni vältel ööpäevas.

64 miljoni dollarilise eelarvega projekt on pannud nii mõnegi tavalise afgaani imestusest kulmu kergitama, ent vajaminev raha tahetakse kokku saada eraisikute annetustest (näiteks korraldatakse selleks puhuks galaüritused paljudes USA linnades) ning Yamagata oma tööde müügist.

Lisaks võib kunstnik arvestada režissöör James Cameroni toetusega, keda tuntakse sääraste filmide nagu "Terminaator", "Piraaja", "Tulnukad" ja muidugi "Titanic" loojana.

Küll aga ajab kogu see kinoseltskond ihukarvad püsti nii mõnelgi muinsuskaitseeksperdil. "Pentsik lugu. Näib, et ka Bamiyanis kipub koitma šõubisnise ja massiturismi tund," kommenteeris üks tundmatuks jääda soovinud Prantsuse arheoloog.

 "Mängus on kasum ja ego – selles projektis pole õilsa idee lõhnagi," lisab teine, šveitslasest arheoloog.

 "Tuulegeneraatorid Bamiyani? See on katastroof – nagu Afganistani Titanic," avaldas oma kaalutletud seisukoha Prantsuse arheoloogiaprofessor Zemar Tarzi. "Miks nad ei võiks neist Buddhadest sama hästi koopiad Las Vegasesse ehitada?"