Aasta tagasi kirjutasin artikli klaasfassaadide tootmisega tegeleva ettevõtte Windoor omanikust Mailis Lintlomist. Lintlomi loos oli palju muinasjutulist: manalateele läinud isa ettevõte, mille bilansis oli näha vaid kohustusi. Tütre – Mailise – ennastsalgav otsus võtta firma üle. Selle ülestöötamine ja kõva töö tulemusena saabunud edu.

Windoori tööde nimekiri tekitas aukartust: Eesti Panga klaasgaleriid, Eesti Rahva Muuseumi klaasfassaadi tehniline lahendus, Lennusadama angaaride klaasfassaad. Praegu Tallinna kesklinnas ehitamisel oleva Hiltoni hotelli klaasfassaad tuleb samuti Windoorilt.

2012. aastal õnnestus Windooril saada suurejooneline tellimus Kasahstani pealinnast Astanast. Lintlomi sõnul oli temale kuuluva ettevõtte ülesandeks valmistada hiiglasliku rahvusvahelise äri- ja konverentsihoone klaas- ja alumiiniumkonstruktsioonid. Lepingu maht oli 25 miljonit eurot, selle täitmiseks võttis Windoor laenu kahest Eesti pangast.

Hoone pidi valmima tänavu näärideks ja sinna pidi kolima hulk saatkondi. Teises hoone osas oleksid paiknenud hotellid riigi külalistele. Tegelikult on ehitus alles algusjärgus ja sellega seotud tülide lahendamine kestab tõenäoliselt veel aastaid.

Bibigul Balpyk on poisipea ja range pilguga Kasahstani ärinaine. Novembri algul viibis ta kaks päeva Eestis ja soovis kohtuda mõne ajakirjanikuga. Balpyk pillub venekeelseid lauseid nagu revolvrist – kuivalt, konkreetselt.

Ta räägib, et on teinud Eesti heaks vingelt tööd. “Ma olen viis aastat pidanud Eesti aukonsuli ametit Kasahstanis. Viinud sinna Santa Maria maitseaineid, IT-tehnoloogiat. Kõik on sujunud,“ räägib ta.
„Probleemid on vaid ühe Eesti ettevõttega,“ jätkab ta rangelt. Kasahhi sõnul on probleemil hind: 53 miljonit eurot. Niisuguse summa oleks Eesti firma pidanud investeerima Astanasse ehitatavasse hoonekompleksi.

See ettevõte on Windoor.
Pikemalt loe juba värskest Eesti Ekspressist!