Aga pisikeses Eestiski on selgeid võrseid suure Hiina pealetungist. Uuest ähvardavast maailmakorrast, kus meil kõigil krõbisevad taskus jüäänid ning meie lapsed õpivad koolis usinalt hiina keelt.

Äriregistri järgi on hiinlaste aktiivsus on Eestis kasvamas. Neid pole siin küll palju (detsembri alguses oli kehtiv Eesti elamisluba vaid 207 hiinlasel) ja enamik neist on pigem juhuslikud õnneotsijad. Aga näiteks Li nime esineb äriregistris juba pea samapalju kui Sõõrumaa oma.

Ja Zhange on juba hulga rohkem kui Kruudasid!

Müsteeriumist, kuidas sattusid Tallinna Tehnikaülikooli Akadeemia tee ühiselamusse koos pesitsema rõivakaupmees Mu, iluteenindaja Ma, programmeerija Wu, rauakaupmees Wang ning veel mitukümmend ettevõtlikku hiinlast, kirjutas Ekspress jaanuaris 2011.

Ent nüüd on välja ilmunud veel markantsemad hiina bisnismenid.

Ühe pealtnäha müstilise äri on Tallinnas Laki tänaval püsti pannud kaks Austria hiinlast – Zhang Qian ja Chen Hongzheng – nad müüvad infoteenuseid Hiina ja Hong Kongi.

Ja veel milliseid infoteenuseid! Firma CHS Euro ampluaaks on maailma erinevatest nurkadest jalgpalli- ja korvpallimatšide otseülekannete vahendamine kundede arvutitesse või telefonidesse. Seejuures käib teenuse juurde oma reporter, otse tribüünile (neid värbab firma poole kohaga tööle). Reporteriks võib olla näiteks üks Hiina tudeng, kes sulle mõned minutid enne matši helistab ja tuletab meelde, et arvuti sisse lülitaksid. Või kes telefoni teel võistluse käigu sulle ette vuristab: kes lõi värava, palju aega on, kes sai kollase kaardi jne.

Hiinlased on nuusutanud siinset tekstiili- ja nahatoodete äri, samuti iluteenuseid ja restorani pidamise võimalusi. Asutatud on firmad China Link, China Goods ja muu äratuntavalt China - kõigi juures kuni 30-aastased maailmavallutajad.

Paljud neist otsivad oma äriõnne liikudes ühest Euroopa riigist teise. Näiteks Pärnu kesklinnas on hiinlastel rõivakauplused, millel hiinlasest omanikud, kellest kaks resideeruvad Ungaris. Üks Leedu hiinlane ja üks Ungari hiinlane on katsetanud Narva linnas nahatoodete äri. Vähemasti üks hiinlane tegutseb Jõgevamaal Jürikülas – otsige üles!

IRLi peasekretär Tiit Riisalo ning ärimees Jaanus Tamme – mõlemad kirglikud purjetamishuvilised – on käivitanud koos hiinlase Shuchun Liuga ühisfirma Solo Ocean Racing millel on üks eesmärk: leida Hiinast sponsor, kelle abiga saaks Eesti-Hiina ühismeeskond 2016.aastal osaleda mainekal ümber maailma purjetamisvõistlusel Vendee Globe. 2-10 miljoni euro eest võiksid hiinlased saada eestlaste jahile oma logod.

Aga kes on edukaim Eestis äri tegev hiinlane? Loe 13. detsembri Eesti Ekspressist