Multimiljonär Mihhail Gnidin – seesama mees, kes jaanuaris rääkis Eesti Ekspressis, et tema varandus on ära virutatud – sai märtsi keskpaigaks kutse politseiuurija juurde. Kuid mitte kannatanu, vaid kahtlusalusena.
Põhja Ringkonnaprokuratuur alustas mullu septembris kriminaaluurimist rekordiliselt suures võltsimisafääris. Jutt käib 16 miljonist eurost, mis oleks välja makstud laevaremondi- ja metalliärist tuntud BLRT Grupi omanikele. Gnidin saanuks sellest veidi üle 2,6 miljoni euro, tema hea kolleeg Valeri Kovalenko peaaegu 3,7 miljonit.
Gnidini kõrval kahtlustatakse võltsimises ja võltsitud paberite kasutamises veel riskiinvestor Veljo Kuuske. Vanasõna ütleb, et julge hundi rind on rasvane. Kuuse firma kannab nime Brave Capital, inglise keeles vapper kapital.
Kriminaalseks peetav sündmus leidis aset mullu juunis, kui BLRT Grupi aktsionärid pidasid Koplis üldkoosolekut.
BLRT peremehed tülitsevad ammu omavahel. "Väiksemad" vennad, kellele osalus võiks sisse tuua miljoneid eurosid aastas, kurdavad, et suuromanik Fjodor Berman ei lase neile dividende maksta. Seetõttu Gnidin räägibki, et varandus on varastatud – aktsiatest pole ju kasu.
Ka seekord võitles Berman omanikutulu maksmise vastu. BLRT Grupp on kaks aastat jutti kahjumit teeninud ning pangad muutuksid ärevaks, kui aktsionärid sellises olukorras dividendidega üle kullataks.
Gnidin ja tema sõbrad olid vastupidisel arvamusel: BLRT Grupp on vaba rahaga üle ujutatud. Ainuüksi tähtajalisel deposiidil seisab suurem summa kui dividendide maksmiseks vaja. Miks ei võiks aktsionärid aastatepikkuse töö järel veidi omanikutulu saada? Seda enam, et Bermanile makstaks kõige rohkem.
Kuid Berman…

Loe pikemalt Eesti Ekspressi homsest numbrist.