Lasnamäel väikest spordikaupade äri pidav Indrek Einbach on püha viha täis. Talle ja tema poolvennale kuulub Pärnumaal Varbla vallas üks vaat et kaunemaid Liivi lahe äärseid maavaldusi: liivaranna ja miljonivaatega poolsaar.

“Nagu Titanicu nina,” kirjeldab Einbach.

Puutumata loodus. Luiged ja sookured. Kastad varbad sooja merevette ja naudid idüllilist päikeseloojangut Kuralaiu taha (samuti Einbachi valdus).

Selles looduskaunis paigas – Rannakülas - on vändatud isegi osa kultusfilmist “Siin me oleme.”
Idüllist pole siin praegu siiski haisugi. Varbla vallas on õhk pingetest paks.

Einbachi ja tema naabrimehe vahel lõõmab terav tüli.

Naabrimees Heino Sabiinile kuulub Varbla puhkeküla, mida Einbachi krunt igast küljest piiritleb. Ärimees Sabiini peetakse valla üheks jõukamaks ja mõjuvõimsamaks isandaks. Talle kuulub sadu hektareid maid ning ta annab tööd kümnetele kohalikele inimestele.

Töökas mees rajas puhkeküla vanale Pätsu-aegselt talukohale. Tema “paradiisi pärapõrgus”, kus võib vastu võtta kuni 500 külalist, on imetlenud ka president Toomas Hendrik Ilves.

Heino abikaasa Marika Sabiin juhtis mõnda aega tagasi Varbla vallavolikogu. Einbachi arvates on Sabiinid kogu valla oma pilli järgi tantsima pannud ning sõidavad teiste huvidest lihtsalt üle.
Naabri väidetav sigaduste register on “linnamees” Einbachi jutu järgi väga pikk.

Näiteks on Sabiin lasknud tema maale ehitada munakivimürakatest aia ning pole nõus seda ära koristama. Niitnud tema muruplatsi ja laseb seal puhkeküla kundedel sportlik-meelalahutuslikke mänge mängida.

“Minu maa peal käib kogu aeg möll, ehkki ma olen selle sõnaselgelt ära keelanud,” põrutab Einbach.
Näiteks mullu suvel toimus Varblas purjelauavõistlus – Einbachi valdustel olid laiali paadid, autod, surfilauad ja muu.

Võõral territooriumil on mitmed tuntud firmad ja isegi riigiasutused aastaid oma suvepäevi pidanud.

“See on psühholoogiline terror! Mulle öeldakse, et sa, kaugelt tulnu, pole mitte keegi – meie teeme, mis tahame. Siin Varblas käib uskumatu porno,” pajatab emotsionaalne Einbach.

Kuid äkki on õelusehunnikuks hoopis tema ise?

Loe artiklit 29. juuli Eesti Ekspressist