Tundub uskumatu, et laps kõnnib lasteaiast minema ja ta leitakse kaubanduskeskuse juurest. „Laste puhul ei kehti täiskasvanute loogika, et ma lähen kuni orientiirini ja siis tulen tagasi või kõnnin kuni jaksan ja siis pööran ümber,” räägib komissar Kristel-Liis Kaunismaa, kes on politsei Põhja prefektuuri ennetusteenistuse juht.

Lugusid, kus hetkeks tähelepanuta jäänud laps läheb rändama, on kümneid. Kaunismaa räägib: isa jäi tukastama, ärkab, maja on tühi, laps on kadunud ja teatab politseisse. Selgub, et poiss on pannud kummikud jalga, jope selga ning jõudnud kõndida mitu kilomeetrit suure tee ääres.

Komissar Kaunismaa rõhutab, et lapsevanemad ise ka peavad pidama lasteaia või kooli reeglitest kinni — vanem annab lapse üle ja võtab ta vastu.

Komissar meenutab juhtumit, kus ema tõi lapse autoga lasteaia ukse taha ning sõitis minema autost välja tulemata. Kasvataja nägi aknast, et auto tuli ja lahkus ning imestas, et miks laps rühma ei jõudnud. Selgus, et nii kui ema auto ringi pööras, sammus noormees ümber nurga maailma avastama.

Osades Tallinna koolides on kokkulepe, et kuni kolmanda klassini lapsevanem saadab lapse kooli ja tuleb vastu. „Vanemad ei tohi sellesse üleolevalt suhtuda,” ütleb Kaunismaa. „Asi pole selles, et laps ei saaks hakkama, vaid ta on turvaliselt üle antud.”

Loe pikemat käsitlust värskest Ekspressist.