Enamik seda uudist kuulnuid kehitas ilmselt õlgu. Tegemist pole esimese suurusjärgu ettevõttega. See pole mingi Merko, Tallink ega Eesti Energia.

BRI tuntuim vara on Tallinna kesklinnas Roosikrantsi tänaval asuv Santa Barbara hotell. Kolm tärni, 53 numbrituba, maja all "Baieri kelder", kus saab saksapäraseid sööke ja head õlut.
Hotelli omamist arvestades on loogiline, et Sester ei viskunud ministriks saades kaitsma ideed tõsta järsult majutusasutuste käibemaksu. Milleks vanadele sõpradele käru keerata?
Sester oli BRIga seotud tervelt 23 aastat (1993-2015). Töötas seal direktorina, hiljem valiti peremehi esindavasse nõukogusse, seejärel nõukogu esimeheks.

Tinglikult võib Sesterit endiselt firmaga seotuks nimetada, sest äriregistrisse pole jõudnud avaldust tema tagasiastumise kohta. Avalike paberite järgi juhib minister BRI nõukogu edasi.
Nõukogus osalemine tähendab omanike esindamist. BRI-l on kaks osanikku. Suurperemees on Dmitri Saveljev.

Saveljevi kõrval on Baltic Real Investmentsil ka väikeosanik – viiendik firmast kuulub ühele salapärasele osaühingule.

Tolle juhatuse liige oli Sven Sester perioodil 1999-2003 ehk enne Riigikogusse pääsemist.
Firma omanikud jäid saladuseks. Paberite järgi kuulus firma ühel Belizes (endises Briti Honduurases) registreeritud fondile. Aga tegelikult?

Sester väitis tookord, et nendeks olid "Saveljevi vanad sõbrad, Moskva ärimehed finantsalalt".
Tänapäeval ulatuvad omandisuhted Ladina-Ameerika asemel Malta saarele ja sealt tagasi Eestisse. Viiendik Baltic Real Investmentsi (kus Sester oli või on nõukogu esimees) kuulub mitme ettevõtte kaudu Eva-Maria Vallastele.

Endist Miss Estoniat Eva-Maria Vallastet teavad tänapäeval vähesed.

Ta soovib end varjus hoida. Selleks on oma põhjus. Tema abikaasa on suuraferist Erik Vallaste, üks suurimaid eraisikust võlglasi Eesti Vabariigis. Selle loo kirjutamise ajal ulatus Erik Vallaste maksuvõlg 469 685 euroni. Lisaks veel arvestuslik intress 875 802 eurot.

Kaks aastat tagasi kaebas Erik Vallaste kohtule, et sundtäitmine on kestnud juba 16 aastat (!) ehk selgelt liiga kaua. Vallaste teatas, et sellise nõude tõttu pole tal olnud võimalust toetada isana oma kolme last ega abikaasat. "Igapäevased asjad, nt ajalehtede tellimine internetist ja internetis tarbeesemete, Skype kõneaja soetamine on kaebajale sisuliselt keelatud," kurtis ta. Ta ei ole saanud sõlmida tervise- ega elukindlustuslepingut ning sõltub oma lähedastest.
Selline kirjeldus näitas, et Erik Vallaste elu on täiesti untsus, kunagine täht on oma naise ülalpidamisel.

Aga nüüd tasub pisarad ära pühkida, sest tegelik elu on teistsugune.

Jätkub homses Ekspressis