Äkki kostab kusagilt võsast läbi mikrofoni: “Can I help you, sir?” Kaamerasilm on tabanud luusija värava taga. Minuga suhtleb “rääkiv kivi”, teisel pool on juhtme otsas turvamees.

Esimene sõber – Hefneri pruudi terjer
Väravad avanevad ning USA lipust möödudes jõuan valge marmortahvlini, millel kujutatud jumalanna Aurorat sõjavankri ette lilli puistamas. Tegu on koopiaga Itaalia kunstniku Guido Reni freskost, mille originaal asub Roomas.

Mõned sammud mäest üles ja olengi uhke 1927. aastal valminud gooti stiilis häärberi ees. Õuel jalutab keegi napis sportlikus riietuses blond kolme koeraga. See on ­Kendra Wilkinson, üks Hefneri kolmest pruudist, kellega koos ta oma lossis elab.

Kendra pisikesele uudishimulikule terjerile nimega Martini jätan kohe hea mulje – ta toob mulle tennisepalli, mida mul tuleb temaga päris pikalt veeretada.

Mind tervitavad Hefneri parem käsi Joe ja teener Allan. Härral endal läheb veel aega. Nii jääb mul vähemalt 40 minutit valdustes ringi luusimiseks. Siin käivad argised asjatoimetused, ei midagi väga erilist. Isegi ühtki modelli pole kohal, kui Hefneri kolm sõbratari välja arvata.

Koeraomanik Kendra möödub minust kavala ilmega, nagu ütleks “ciao!”. Tal on üsna huvitav huumorisoon, sest hiljem kuulen teda Playboy PR-direktorile sõbralikul toonil ütlemas: “Mis sa siit otsid, ärimees? Get the fuck out of here, you motherfucker!”

Kendra on pöördesse ajanud uus energiajook, mida ta peagi ühe vutistaariga reklaamima hakkab. Mullegi pakutakse seda märjukest ning see maitseb päris hästi.

Lemmiknaise suured puurivad nukusilmad
Häärberi ees on suur purskkaev, mille ümber istutavad mehhiklastest aednikud lilli. Mehhiko ehitajaid, aednikke ja haljastajaid on kogu ümbruskond täis.

Maja ees seisavad mõned tagasihoidlikud Toyotad ja Hondad. Ei ühtegi luksusmasinat.
Hefneri lemmikpruut, lumivalges dressis Holly Madison jalutab üle hoovi ning vestleb oma õlal istuva valge papagoiga. Hetkeks puurivad ka tema suured nukusilmad minust läbi, siis väike viisakas naeratus ja sõnagi lausumata edasi.

Hefneri mõisas on pisike loomaaed, kus on elupaiga leidnud mitmed eksootilised sulelised alates paabulindudest ja flamingodest, lõpetades aafrika kurgedega. Kokku üle saja liigi. Lisaks ahvilisi ja sisalikke.

Elu on loomaaia asukatel nagu kuninga kassidel, enamik uitab vabalt aias või Hefneri külluslikus sekvoiametsas, Lõuna-Californias eraomanduses olevatest suurimas. Vöökõrgused flamingod jõllitavad ja uudistavad ümber külaliste, papagoid harjutavad oma kõneoskust.

Holly käib linde ja loomi toitmas, kallistamas ning nendega juttu puhumas. Vahel viib mõned linnud isegi basseini äärde. Ahv Cocole küpsetab Holly vahel banaanirooga.

Kusagil siin läheduses peavad veel olema tenniseväljakud, neli hiiglaslikku külalistuba modellidele, poksiring jm. Lisaks piljardi- ja pok kerilaudadega mängude maja, mille seinal on Hefneri pildiga viiedollariline. Selle kinkis vanahärrale suure kahju­tundega ajakirja Esquire peatoimetaja. ­Hefner töötas ajakirjas 1952. aastani, mil ta lahkus palgatõusu saamata.

Seejärel asutas mees Playboy, mis sai vähem kui aastaga Esquire’ist edukamaks.

Malbe Bridget ja hüljatud koerad
Ringkäik aias tehtud, läheme majja. Selle 30 toaga häärberi ostis Hefner 1971. aastal miljoni dollariga ning kolis siia elama aastal 1975. Mõisa interjööris domineerivad tammepaneelidest seinad, Itaalia marmorist põrand, palju vanaaegset mööblit, külluslikult portselani ning seksuaalsusele rõhuvaid seinamaale.

Näiteks Salvador Dalí abstraktne illustratsioon noorest neitsist ja tema vooruslikkusest.
Ma saan külma koola – alkoholi selles majas külalistele ei anta – manitsuse saatel, et ma jääksin elutuppa ega pistaks oma nina raamatukokku: seal käivat selle maja kolmanda perenaise, Hefneri pruudi Bridget Marquardtiga parajasti fotosessioon. Ka ei tohi külalised omapäi majas ringi luusida, sest see vanahärrale ei meeldi.

Bridget on malbe naine seksikas kirjus kleidis. Tervitab sõbralikult. Tema fotosessioon on kolinud hoopis õue. Naisel tuleb istuda mõisahoone ees murul, paar armast koerakest süles, ning poseerida kodutute koerte abistamise projekti tiimile.

Hefneri kodu suures elutoas on hiiglaslik kamin, orel, malelaud ning kinoaparatuur filmiõhtute tarbeks. Selle toa oreliga tehti dramaatilised heliefektid tummfilmile “Ooperifantoom”.

Minust tatsab mööda pisike pisut küürus ja hallipäine vanamees kirsipunases siidpidžaamas.

See ongi Hugh Hefner ise.

Selliseid pidžaamasid on tal üle 200, enam kui 20 värvitoonis. Pidžaamadesse armus ta aastaid tagasi, kui tal tuli poole ööni tööd rügada, ent smokingis oli see võrdlemisi ebamugav.

Vanahärra kuulmine pole enam see mis nooruspäevil
Enne intervjuud Ekspressile annab peremees kiire usutluse Playboy veebilehele ning loeb sisse reklaami jänkuimpeeriumi uue sotsiaal­se võrgustiku brändi PlayboyU jaoks.

Seejärel paariminutiline värskendus, mille järel istumegi intervjuulaua taha, mis on ühtlasi lauamängu triktraki laud pisikeses raamatukogu-videostuudios.

Oma esimest lauset pean ütlema kaks korda, sest härra ei kuule enam hästi. Paljude kriitikute arvates ongi Hefner oma endiste hiilgeaegade karikatuur.

Avaldan kahetsust, et minu väikese Eestist kaasa võetud kingituse – värske Eesti Eks­pressi ja
pudeli Vana Tallinna – suutis lennufirma koos pagasiga kusagile ära kaotada. Sellest pole hullu, arvab Hefner.

Ta avaldab heameelt, et Venemaa ja paljud nii-öelda raudse eesriide taga olnud riigid on maailmas esimeste hulgas, kus on omakeelne Playboy. Neid riike polegi palju, kõigest 25. Eesti alates oktoobrist kaasa arvatud.

“Nendes riikides nägid inimesed Playboys ülemaailmset sõnumit, mille sisu oli isiklik vabadus ja seksuaalne revolutsioon,” märgib Hefner.

“Kui paljude eestlastega olete te kokku puutunud?” uurin.

“Ma ei tea. Ma ei küsi oma külalistelt, kust nad tulevad, milline on nende rass või usk. Aga väga võimalik, et teie olete esimene eestlane, kellega ma suhtlen,” ütleb Hefner.

Ise kössitab, pea õlgade vahel, diivaninurgal, pruunid silmad helendavad peas. Vaatab rääkimise ajal teraselt otsa n ing vahel heidab pilgu üle toa. Sirutab oma kõrva küsimuse ajal hästi lähedale, olgugi et keeran oma häälele märkimisväärselt volüümi juurde.

Ei tea Eestist midagi
“Mida te Eestist üldse teate?”

“Mitte midagi, kui aus olla. Tean vaid seda, et Eesti oli kunagi osa idablokist, suurest Venemaast. Ja nüüd olete vabad,” ütleb Hefner. Tore on, et ajakiri nüüd ka eestikeelseks saab, avaldab ta tunnustust. Sest eestlaste hulk, ligi 1,4 miljonit, on umbes sama suur kui Playboy häärberi elu tutvustava telesarja The Girls Next Door vaatajaskond USAs.

Hefner ei tea midagi ka Piret Aavast – heledapäisest eestlannast, kes valiti 2001. aastal Playboy veebiküljel nädala kübertüdrukuks ning kes nüüd elab New Yorgis.

Pisut eesti verd on Playboy kuu tüdrukus ehk Miss July 1989 Erika Eleniakis, hilisemas teleseriaali “Baywatch” staaris. Blondiini ema on Eesti-Saksa päritolu.

Esimene eestlanna ajakirja veergudel oli juba 1977 Miss June Virve Reid, punaste juustega väliseestlanna Kanadast.

Vanahärra hüplik teemavalik viib jutu korduvalt Playboy jänkukese kaubamärgi edule, mis sümboliseerib igal pool seksuaalset vabadust. “Näiteks Hiinas ei ole Playboy ajakiri lubatud, aga kaubamärk on seal väga populaarne. “Jänes” on poliitiline avaldus, millel on inimlik mõõde,” kiitleb ta.

Eakas seksirevolutsionäär, kelle elu näib magus nagu karamell, lööb tänaseni aktiivselt kaasa Playboy töös, valides muuhulgas välja playmate’i. Hefneri päevakavasse mahub hiline ärkamine, kohtumine erasekretäriga, intervjuude andmine ja palju muud. Ilma tema heakskiiduta ei jõua Playboy ajakirja ükski aktifoto.

Suure osa õhtutest sisustab härra filmide, eriti vanade 1930.–40. aastate linateoste vaatamisega pruutide ja sõprade seltsis. Näiteks selle reedeõhtu filmikavas on ­Anthony Hope’i seiklusnovelli “Zenda vang” ainetel valminud film.

“Filmid on minu kirg, mis on mu elu põhjalikult kujundanud. Kasvasin puritaanlikus perekonnas, kus puudusid kallistused ja musid. Seetõttu põgenesingi unistustesse ja fantaasiatesse, mille leidsin filmidest,” ütleb Hefner.

Seksi eelmäng on – doomino
“Te nimetate end planeedi kõige õnnelikumaks inimeseks. Teil on kõik olemas. Mis teid veel vormis hoiab, teile pinget pakub?”

“Kellelgi pole kõike olemas,” vastab ­Hefner. “Mina olen üks suur õnneseen. Tüüp, kes viis ellu oma uskumatutena näivad unistused. Tunnistan uhkelt, et muutsin maailma, vabastades selle sotsiaalsetest ja seksuaalsetest tabudest,” teatab ta.

“Aga kui tähtis seks teile on? Mängite tüdrukutega pigem doominot või käite nendega Disneylandis, nagu olete väitnud?”

“Doomino on mulle eelmäng. Seks käivitab kogu maailma. Kahe soo vaheline külgetõmme on
tsivilisatsiooni alus. Kui külm ja kurb oleks küll praegu maailm, kui need kaks poleks omal ajal kokku saanud,” muigab Hefner. “Minu isiklikku maailma käivitab see romantiline side, mis seksiga kaasneb.”

81aastasena teeb ta “seda” keskmiselt kaks-kolm korda nädalas. Ning on ­Viagra suuremaid eestkõnelejaid. Vanamees on kõrvuni armunud blondidesse, oma sõnul on see külgetõmme kestnud terve tema eluea ja sai alguse filmidest.

Hef ner on varem oma seksinippide kogumikust puistanud, et vahekorra ajal pole hea mõte tukkuma jääda. See pole lihtsalt viisakas. Ka on ta väitnud, et kui ostad endale eralennuki, peaksid sinna kindlasti panema ka suure, turvavööga varustatud voodi.

Oma rinnakate, suurte silmadega blondiinidest pruutide arvu on Hefner viimastel aastatel vähendanud. Kui 75 aasta juubelil oli tal neid seitse, siis nüüd vaid kolm. Kolm pruuti, see on parem kui üks pidevalt irisev abikaasa, leiab ta.

“Kui 1950.–1970. aastatel tegi Playboy oma sisuga revolutsiooni, siis praegu pole seks enam tabuteema – naise kehavõlusid ja seksi on kõik meediakanalid täis. Millega Playboy tänapäeval kütkestab?” uurin.

“Arusaam, et seks on tabuteema, pole kuhugi kadunud. Vähemalt mitte Ameerikas. Siinne valitsus on seksi suhtes ääretult skisofreeniline, üritades seda tsenseerida. Ja kui Janet Jackson paljastab telekaamera ees oma rinna, saab keegi selle eest kusagil trahvi,” seletab Hefner ja lisab, et nüüdseks pidurdamatul “jänkukesel” on veel palju tööd teha.

Pidurdamatu jänkuke
Hefner üritab leida näiteid Playboy jänku vägitegudest, aga nimedele pole tal mälu. Nii ei tule talle meelde Britney Spears, kes kusagil Playboy nabarõngast kandis, ega ka Veneetsia, mida külastades ta hiljuti leidis järjekordse Playboy butiigi.

“Väike jänkuke on igal pool. Ja tead, nagu jänesed ikka, paljuneb ta väga kiiresti,” muigab ta.
Oma halva mälu kohta viskab Hefner killu, et see on nagu segamini pööning, kus vajalikud asjad on alati kusagil kastide taga peidus.

“Härra Hefner, kahtlemata ei ole kõik teie tegevusega rahul...” püüan intervjueeritava eufooriat piirata.

“Just nimelt. Seetõttu olengi ma nii populaarne. Kui ma kõigile meeldiksin, oleksin igav,” satub ta veelgi enam hoogu.

“Mõni ütleb, et naise kehaga raha teenida pole eetiline.”

“Me ei müü naisi. Me müüme pilte. Siin on suur vahe. Seksuaalsuse ja naise keha illustratsioonide müümine on osa reklaamindusest ja kommunikatsioonist üldisemalt. Playmate’id kannavad sõnumit seksuaalsest vabadusest, sest seks on elu loomulik osa,”
seletab Hefner.

Kõige kõlbelisem mees linnas
“Te elate väga hedonistlikku elu, mille märksõnad on vabadus ja nauding. Mida sellised asjad nagu moraal ja sündsus teie jaoks tähendavad?”

“Pean end väga moraalseks ja sündsaks meheks. On võimalik olla abielus ja elada pereelu, mis seejuures pole üldsegi moraalne. Näiteks kui mõni senaator, kellel on abikaasa ja lapsed, püüab mõne võõra naisega kusagil tualetis vahekorda astuda.”

“Meie sõnum on puhtam, tervislikum ja ausam seksuaalsus, mis on traditsioonilistest väärtushinnangutest palju kõlbelisem ja sündsam,” räägib Hefner, tuues paralleele oma vanemate konservatiivse, ent seetõttu puuduliku abieluga.

“Aga see, kui voodipartnereid vahetatakse nagu sokke – on see siis moraalne?”

“Võib küll olla. Probleem on, et see, mida me peame ajalooliselt seksuaalsuse puhul moraalseks, ei ole tegelikult moraalne. Et mehel on mitu tüdruksõpra järgemööda või isegi korraga, ei tähenda, et see oleks amoraalne. Tähtis on, kuidas neid kooselu ajal koheldakse, kas on lugupidamine ja austus,” räägib Hefner.

Jumalat Playboy as utaja ei usu. Piibel on tema jaoks juturaamat. Hefner leiab, et me elame maailmas, mis on uskumatult mitmetahuline ja inspireeriv, ning mis see kõik tegelikult on, ei oska keegi öelda. Usk on tema arvates müüt, mille inimesed on loonud, leidmaks oma küsimustele vastuseid.

Elus tuleb pidu panna
“Nii et teie elu juhib pigem saatus?”

“Ei ütleks nii. Arvan, et iga mees on oma õnne sepp. Kõike ta ei kontrolli. Aga ta peab elama kõlbelist elu, kohtlema inimesi hästi, armastama neid, muutma maailma paremaks. Sisimas endale seejuures tunnistades, et oleme siia maailma tulnud lühikeseks ajaks, mistõttu tuleb seda aega vääristada ning olla selle eest tänulik.”

Hefner on suur peoloom, korraldades igal aastal lossis kuus suurt pidustust, kuhu tuleb kuni tuhat USA meelelahutustööstuse võtmeisikut. Kõik nad liiguvad ringi pidžaamas või alupesus, naudivad basseinimõnusid või mõnulevad kivikoobastesse rajatud kuumaveevannides.

Muretut Hefnerit ei morjenda peaaegu miski. “Kui miski peakski muret valmistama, siis võib-olla ainult see, et kui kaua mu elu veel kestab. Olen 81. Hea uudis aga on, et mu ema elas 101aastaseks, mis tähendab, et mul on head geenid ja lootus veel paarkümmend aastat elus püsida,” ütleb ta optimistlikult.

Samas muretseb vanahärra oma riigi poliitika pärast ning näeks Valges Majas järgmisena meelsasti Hillary Clintonit. “Meie riigi praegused prioriteedid on idiootlikud ja kahjulikud. Me ei tohi vabadust demonstreerida maailmale sõja kaudu,” viskab Hefner kive George W. Bushi kapsaaeda.

Kaanetüdrukuks Hefneri voodi kaudu?
Lõpetuseks panen Hefneri vaoshoituse proovile, rääkides talle endise Playboy modelli Jill Ann Spauldingi šokeerivast raamatust. Mõni aeg tagasi poelettidele jõudnud raamat räägib haiglaslikust elust Playboy lossis, kus modellid Viagrat täis topitud Hefnerit järjekorras rahuldavad ning kus playmate’iks saamise tingimus on vahekord vanahärraga.

Seejuures hoidvat arst peremehe aktiivsel sugulisel tegevusel hoolikalt silma peal.

Hefner nimetab Spauldingit üleannetuks naiseks, kellel lubati pahaaimamatult paar päeva häärberis veeta, ent kes kasutas seda aega ära edeva ja valedest kubiseva raamatu üllitamiseks.

“Mis reeglid siin siis valitsevad – kas playmate’iks saavad vaid need, kes on nõus teiega voodisse minema?”

“Kindlasti mitte!” ütleb Hefner resoluutselt. “Mõnel on raske aru saada, et olen üks kõlbelisemaid mehi siinmail ja pole seksi kunagi mõjutamisvahendina kasutanud. Siin on omad reeglid, tänu millele tuntakse end vabalt. Kes neist üle astub, visatakse välja ega pääse siia enam kunagi tagasi. Siin valitseb naiste võim, sest mehed peavad end vaos hoidma,” räägib Hefner.

Ja ongi kõik. Härra annab autogrammi värskele ajakirjale, ütleb hüvasti ja tatsab reipal sammul minema. Tagantjärele mõeldes jõuan arusaamisele, et Hefner on hea demagoog, kes räägib palju, kuid kelle jutu sisu on väike. Aga võib-olla sellise vahetu lihtsa sõnumiga suhtlemise ning noorusliku südame pärast ameeriklased temast lugu peavadki.

Hugh Hefner ja Playboy

Hugh Hefner sündis 9. aprillil 1926 Nebraska talunike perekonnas. Tegi koolis ajalehte ja joonistas koomikseid. Hiljem töötas Chicagos joonisfilmikompaniis ning ajakirjas Esquire.

16aastaselt armus Hefner tüdrukusse, kes ta ära tõukas. Seda ning oma vanemate kristlikku, konservatiivset ja kiretut elu ongi ta püüdnud hiljem kuhjaga tasa teha.

Ajakirja Playboy idee tekkis Hefneril köögilaua taga. Eesmärk oli pakkuda vaheldust aatomipommiajastu muredele. Mees laenas 8000 dollarit ja andis 1953. aastal välja esimese Playboy, mille tiraaž oli 70 000 eksemplari ning mille kaanel ilutses Marilyn Monroe. Ajakirja logoks sai jänkuke, kes peab sümboliseerima seksuaalset humoorikat alatooni.

Ajakirja tipphetked jäid 1970. aastatesse, mil seda trükiti seitse miljonit eksemplari. Tänaseks on trükiarv kahanenud alla nelja miljoni. Praegu pole Playboy mitte ainult ajakiri, vaid multimeediafirma, mis teenib nii ajakirja väljaandmisest, veebist, litsentsitasudest kui televisioonist. New Yorgi börsil noteeritud kontserni käive on viimastel aastatel püsinud 330 miljoni dollari kandis.

Playboy on maailma populaarseim elustiiliajakiri, üks edukamaid kirjastusprojekte, mis lisaks aktifotodele sisaldab populaarteaduslikke ja uurivaid artikleid, seksiteemalisi kirjutisi ja intervjuusid kuulsustega. Ajakirjale on poseerinud läbi aegade kümned staarid, lisaks Monroe’le näiteks Anna Nicole Smith, Pamela Anderson, Carmen Elektra, Belinda Carlisle, Eva Herzigova, Denise Richards, Mariah Carey jpt. Playboys on ilmunud usutlused selliste tegijatega nagu Barry White, George Clooney, Drew Barrymore, Jon Bon Jovi, Will Smith, Chris Isaac, Harrison Ford, Lenny Kravitz, Quentin Tarantino, Donald Trump, Nicole Kidman jpt. Seal on avaldanud oma jutte literaadid Arthur C. Clarke, Ian Fleming, Vladimir Nabokov ja Margaret Atwood.

Kui Playboy ajakiri on rohkem elustiiliajakiri, siis Playboy teleprogrammid on ehtne pornograafia – selline see kaabel-TV programmide sisu praegusel hetkel Hefneri sõnul lihtsalt on.

Valituks osutunud modellidele maksab Hefner head raha. Kuu tüdruk ehk playmate saab 25 000 dollarit. Aasta playmate aga 140 000 dollarit pluss auto ja mootorratta.

Mõningates riikides, nagu näiteks Hiina, Malaisia, Tai ja Singapur ning peaaegu kõikides moslemiriikides on ajakiri Playboy keelatud.

1988. aastast juhib Playboyd Hefneri vanim tütar Christie Hefner, kes valiti 2007. aastal USA saja mõjukaima naise hulka. Tema teene on eelkõige Playboy edukas viimine välisturgudele.

2006. aastal valmistasid firmale muret ajakirja ja telekanali viletsad tulevikuväljavaated, mistõttu üleilmset laienemist nähakse Playboys elu ja surma küsimusena. Butiigid on rajatud mitmele poole üle maailma. Läinud aastal avati Playboy meelelahutuskeskus Las Vegases, järgmine avatakse 2009. aastal Macaus.

Viimasel ajal on Playboy teenused kolinud ka mobiiltelefoni. Hefneri visioonis on tulevikus avada Playboy hotellid ja kasiinod, rentida Playboy limusiine, lennukeid ja jahte.

1970.–80. aastatel osales Hefner mitmetes filmi- ja teleprojektides. Täna on ta keskne täht tõsielusarjas The Girls Next Door, mis räägib tema enda elust lossis kolme kaunitariga.

Oma roll on Playboyl ka USA poliitikas. Nii valas Hefner õli tulle Clintoni-Lewinsky afääri ajal, avaldades Lewinsky bikiinifotod. 2000. aasta presidendi­valimistel keelasid aga Al Gore’i nõunikud Gore’il Playboy peole minemast, kartes, et see kahandab tema väljavaateid.

Hefner on küll jõukas mees, kuid näiteks ajakirja Forbes USA miljardäride tipuedetabelist teda ei leia. Ise ütleb ta, et raha kokku ajamine polegi talle kunagi esmatähtis olnud. Seetõttu kahetseb ta ka Playboy börsile viimist.

Hefner on endale hauaplatsi ostnud Marilyn Monroe haua kõrvale Beverly Hillsi Westwoodi kalmistule. USA teletäht Jay Leno küsis kunagi: “Kui on olemas taevas, kuhu rändavad hinged pärast surma, siis kuhu läheb Hefner?”

Hefneril on kahest abielust neli last. Nüüd kavandab ta oma kolmandat abielu ja veel üht last.