Loodussaates "Osoon" rääkis kirjanik Viivi Luik, et tema mulje kohaselt on Eestimaa taevas ainulaadne ning üks ilusamaid maailmas. Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia instituudi meteoroloog Ene Tillmann, kas Läänemeri on meid tõesti õnnistanud erakordselt ilusate pilvedega?

Ma olen ise ka palju reisinud ning ütleksin, et pilved on siiski igal pool ühesugused. Kuid pilved sisemaa ja pilved ranniku kohal võivad küll olla erinevad.

Kas ranniku ääres tekib ilusaid rünkpilvi sagedamini?

Ei teki. Hoopis sisemaal tekib neid rohkem, sest rünkpilved tekivad päikese otsesel soojendaval mõjul, soojade õhuvoolude tõttu. Sisemaal on ju päikeselisem ja soojem kui rannikul.

Millised pilved teile endale kõige rohkem meeldivad?

Nagu te ise ütlesite, panevad rünkpilved tõesti alati fotoaparaati haarama ning endid jäädvustama. Mulle isiklikult meeldivad ka need komakujulised pilved, mis enne tsükloni tulekut annavad märku, et õhus on juba niiskust. Need on cirrus-pilved, kõige kõrgema kihi pilved. Neid nimetatakse ka kassiküünteks ja mitut moodi veel.

Kuid mis tüüpi pilved on meil kõige haruldasemad?

Võibolla rünk-hoogsaju pilved, mis esinevad seoses äikese, tornaado ja trombiga. Sellisel pilvel on justkui krae ees. Suvel võib Eestimaa taevas selliseid pilvi kohata, kuid harvemini kui tavalisi madalaid halle kihtpilvi.