Tegu ei ole niisiis klassikalise kinga või saapaga, vaid füsioloogilise jalanõuga, mis sisuliselt on kui treeningvahend. Jalanõudel on meditsiinilise toote sertifikaat. Siiski, MBT ei ole ainult ravivahend, vaid tänu oma argisele välimusele sobib kandmiseks just igapäevaseid toimetusi tehes.

Revolutsiooniline tald meeldib kuulsustele

Uutest MBT-jalanõudest on vaimustunud paljud Hollywoodi staarid. Füsioloogiliste jalanõude fännid on Paris Hilton, Salma Hayek, Jennifer Love-Hewitt, Al Pacino, Silvester Stallone jpt.

MBT (Masai Barefoot Technology) on eriline seetõttu, et jalanõul on kumer tald. Kümme aastat tagasi hakkas seda jalatsit välja arendama Šveitsi teadlane, kes sai inspiratsiooni Aafrikast ja seal elavalt masai rahvalt. Teatavasti kõnnivad masaid peamiselt palja­jalu pehmel, looduslikul ja ebatasasel maastikul ning nad on alati väga hea rühi ja füüsilise vormiga. Siit ka idee luua jala­nõud, mis tekitaks tunde, nagu seisaks ebatasasel pinnasel. Kumer tald seda teebki ja inimese lihaskond otsib seega pidevalt tasakaalu – teeb tööd, trenni. Nii tugevnevad väikesed, liigeseid toetavad lihased ning vigastuste oht väheneb.

Kiikuvad kingad hävitavad kaloreid

Esimesed MBT-jalanõud jõudsid müügile aastal 1996, tänaseks on need tuntud ja saadaval rohkem kui 30 riigis. Selle aasta märtsist lisandus nimekirja ka Eesti. Nende imejalatsitega saab tutvuda Stockmanni spordiosakonnas ja Rademaris (Järve ja Rocca al Mare) ning peagi ka Kaubamaja spordiosakonnas.

Esimesed sammud uute jalatsitega tunduvad kummalised, pind kiigub jalge all ja tasakaalu saavutamiseks tulevad coreboard’i treeningust saadud kogemused kasuks. Samm. Edasi rullumine. Samm. Edasi rullumine. See lihtne liikumine parandab enesetunnet, vähendab koormust lülisambale ja liigestele ning vormib reie- ja tuharalihaseid.

Esimesi kordi MBT-jalanõusid kandes tunnete ilmselt koormust talla-, sääre-, reie-, tuhara-, kõhu- ja seljalihastes. See on märk sellest, et kingade kandmine on aktiivseks muutnud tugi­lihaskonna. Uuringud on tõestanud, et MTB-jalanõudega kõndides põletate rohkem kaloreid. Juba lihtsalt MBTga seismine arendab nn tasakaalu kontrolli ja hävitab kaloreid.

Jalanõud trenni intensiivistamiseks

Oluline on mõelda, kus veedab inimene päevas enamiku oma ajast. Vastavalt sellele saab valida jalanõu stiili. Kollektsioonis on jalatsid nii sportimiseks kui ka soliidsemad mudelid igapäevaseks kandmiseks, näiteks tööl, kuid tööpõhimõte on kõigil sama.

MBT-jalatsitega saab trenni teha igal sammul – tööl, kodus, puhkehetkel. Jalanõusid võib kasutada ka treeningutel, aga sel juhul tuleb silmas pidada nende kuju.

MBT-jalatsid treeningul

• Sobivad suurepäraselt kepikõnni tingimustes.

• Sörkides tuleb hoida rüht sirgena, samm rullub kannalt varbale (mitte päka­jooksuna), kiirust lisatakse sammu­tihedusega sammupikkuse asemel, tempo ei tohiks sörkjooksust kiirem olla.

• Jõusaalis sarnaneb treeningule tasakaalulaual, sobilikud harjutusteks, mille käigus soovitakse suurendada keha­korsetilihaste aktiivsust ja treenida süvalihaseid.

• EI SOBI spordialadel, kus on palju äkilist ja külgsuunalist liikumist (squash, sulgpall, tennis või jalgpall).

Mis on MBT-jalanõu?

Masai Barefoot Technology ehk MBT
on ainulaadne jalanõu, millel palju häid mõjusid tervele kehale.

• Hea ja sirge rüht: ülakeha hoiab iseenesest sirgemalt. Regulaarne MBT-jalanõude kandmine mõjub positiivselt rühile ning vormib reie- ja tuharalihaseid.

• Soojemad jalad: lisandunud koormus kiirendab vereringet.

• Parem koordinatsioon: MBT-jalanõud stimuleerivad süvalihaste kasutamist, mis toetavad liigeseid ja sidemeid ning hoiavad keha tasakaalus.

• Parem vastupidavus: lihassüsteem muutub aktiivsemaks, energiakulutus kasvab.

• Vigastuste ennetamine: vähendab koormust liigestele ja lülisambale.

• Sinu väikseim treeningsaal.

MBT-jalanõude saladus peitub patenteeritud talla­struktuuris, mille südameks on pehme Masai sensor.

1. Integreeritud tugitald loob tallale vajaliku tugevuse ja suunab labajala iga sammuga loomulikule rulluvale liikumisele, mis aitab optimeerida raskuse jaotumist tallale.

2. Vahetald ja tasakaalujoon pöiavõlvi all suunavad jala aktiivsesse rulluvasse liikumisesse.

3. Masai sensor asub otse kanna all ja selle ülesanne on võimaldada seismist ja kõndimist ebatasasel pinnal. Selle tulemusena luuakse kehas ebatasasuse tunne, millele närvisüsteem intuitiivselt reageerib ja tasakaalu­lihaskonna tööle paneb.

4. Välistalla põhjamustrite mitmekesisus tagab sobivuse mitmesuguste pindade ja ilmastikuoludega

MBT-jalanõude kasutusiga oleneb paljuski nende hooldusest ja kasutamise intensiivsusest. Testide tulemused on näidanud, et sensori keskmine kasutusiga on neli miljonit sammu.

Joonisel on näidatud piirkonnad, mis MBT-jalanõudega kõndides tööd saavad.