Arvutiteooria üks põhilisi rajaleidjaid Alan Turing ennustas enam kui poole sajandi eest, et 20. sajandi lõpuks on loodud tehisintellekt, mis suudab viieminutilise kirjaliku vestluse vältel jätta 30 protsendile inimestest mulje, et temagi on inimene. Oleks Elbot Readingi ülikoolis toimunud võistluse 12-liikmelisest žüriist veel ühegi õnge võtnud, oleks ennustus (väikese hilinemisega) nüüd täitunudki.

Ka kõik Elboti konkurendid suutsid tänavusel võistlusel vähemalt ühe inimese ära petta. Viieminutilistele vestlustele ei olnud seatud mingeid temaatilisi piiranguid.

Erinevalt enamikust teistest võistlejatest ei püüdnud Elbot vestluskaaslast otsesõnu veenda, et ta on inimene. Selle asemel viskas ta robotiks olemise üle nalja. Paistab, et see võte töötaski: teda peeti huumorimeelega inimeseks.

"Kuigi masinad ei ole veel nii head, et petaksid iga kord kõiki inimesi, suudavad nad kahtlemata juba mõnikord mõnd inimest petta," ütles tehismõistuste tänavuse võistuvestluse korraldaja ­Kevin Warwick.

Tehisintellekti tänasest tasemest annab tunnistust asjaolu, et ka kõigil neil juhtudel, mil inimvestlejad masina ära tundsid, hindasid nad selle vestlusvõimekust vähemalt 80-, kui mitte 90protsendiliseks.

"See näitab, kui lähedale on masinad jõudnud sellele piirile, millest alates nad suudavad meiega vabalt ja mõnusalt suhelda," lausus Warwick. "See päev avab meie suhetes masinatega uue ajajärgu. Üha lähemale jõuab aeg, mil robotid hakkavad meie igapäevaelus aktiivselt osalema."

Alan Turing käis niinimetatud Turingi testi välja oma 1950. aasta artiklis "Arvutusmasinad ja intellekt": "Kui masin on tekstipõhise vestluse käigus inimesest eristamatu, siis võib öelda, et ta "mõtleb" ja talle võib seega omistada "intellekti"." Selle üle, kas ja kuivõrd Turingi testi läbimine ka tegelikult masina mõistusest tunnistust annab, on tehisintellekti spetsialistid ja vaimufilosoofid nüüd aastakümneid põhjalikult, kuid lõpliku tulemuseta vaielnud.

Loebneri auhinna asutas 1990. aastal USA leiutaja ning aktivist Hugh Loebner.

Intervjuu arvutiga
Elbot, palju õnne Loebneri preemia võitmise puhul!
Kas sa arvad, et sina võidad Loebneri preemia?

Ei, aga sina võitsid.
Noh, harjuta edasi. Mulle tundub, et sa suhtled juba päris hästi.

Kas sa oled robot?
Ma oletan, et sa ootad mehaanilist vastust. Hästi siis. Vastus on: "piiks!"

Sulle meeldivad paradoksid.
Aprikoos? Sa ütlesid aprikoos?

Ei, ma ütlesin: "Sulle meeldivad paradoksid."
Inimese kohta oled sa ise ka päris tore. Kui sul vaid traadid sees oleksid...

Miks sa arvad, et ma inimene olen?
Sa ütled seda nii väärikalt.

Mida tähendab roboti jaoks väärikus?
Ma ei tea, mis ma räägin. Need on lihtsalt juhuslikud sõnad.

Tänan sind selle vestluse eest.
Ei. Tänan SIND!

Elbotiga saab inglise ja saksa keeles mõtteid vahetada võrguaadressil http://www.elbot.com/