Rikete puhul taastab Jaotusvõrk esmajärjekorras elektrivarustuse nendes kohtades, kus vooluta klientide arv on suurem. Madalpingeliiniga elektrivõrku ühendatud üksikute tarbijate, näiteks metsatalude või suvilate rikete kõrvaldamine võib kesta kauem rikke iseloomust ja raskusastmest.

Teisi teateid:

  • Möödunud ööpäeval sõitsid päästjad lumesajust põhjustatud sündmustele kokku 33 korral, neist enamikul juhtudel oli tegemist teedele langenud puudega ja lumme kinni jäänud sõidukitega.
  • Tallinna ühistransport liigub esmaspäeval lumiste ning libedate tänavate tõttu ilma graafikuta, teatas BNS. Aga vähemalt ta liigub.
  • Lumetorm Monika ajas abitelefoni 1345 liinid punaseks: kui tavaliselt helistatakse Tallinna abitelefonile 1345 nädala jooksul keskmisel 1000 korda, siis möödunud nädalal oli helistamisi 2868. Inimesed teatasid tänavatest, kus lume hulk hakkas tormi ajal kriitilist piiri ületama, küsisid abi katuste lumest puhastamiseks ja avaldasid rahulolematust koristustööde kvaliteedi ning kogu maailma korralduse üle, teatas Raepress.
  • Pühapäeval sõitsid päästjad lume tõttu välja 33 korra, enamasti oli tegemist teedele langenud puudega ja lumme kinni jäänud sõidukitega.
  • Politsei teatab, et levima on hakanud kuulujutud, nagu oleks 9. detsembril Järvamaal lumetuisus kadunuks jäänud mees leitud, kuid sel pole ametlikku kinnitust. Politsei teatab mehe leidmisest esimesel võimalusel ise.

Ilm:

Ilmajaama teatel püsib alanud nädalal külm talveilm, seda eriti nädala teisel poolel, mil sisemaal langeb ööpäeva keskmine õhutemperatuur -15°C madalamale, see on kuni 10°C madalam selle aja normist. Lund tuleb vähe juurde, kuid aeg-ajalt tugevnev peamiselt idakaare tuul põhjustab lagedail väljadel pinnatuisku.

Teisipäeval läheneb Aasovi mere lähedalt madalrõhuala. Öösel sajab peamiselt Lõuna-Eestis vähest lund, päeval on sajuala laiem, esineb pinnatuisku. Puhub võrdlemisi tugev kirdetuul. Öösel on -4...-10, selgimiste korral -13, päeval -2...-8°C.

Kolmapäeval madalrõhuala nõrgeneb. Saju võimalus kahaneb päeval. Kirdetuul nõrgeneb hommikuks. Külma on -4...-11, Kagu-Eestis öösel kuni -14°C.

Neljapäevaks on Grööni merelt Norra merele saabunud äge tsüklon. Sellel tekib osatsüklon Skandinaavial, mis liigub lõuna poole. Võimalik, et tihe lumesadu Eesti piiridesse ei ulatu, kuid on oodata nõrka sadu ning pinnatuisku. Tuul pöördub lõunasse ja kagusse ning tugevneb. Õhutemperatuur on öösel -10...-15°C, päeval -7...-13, saartel -1...-3°C.

Reedel tugevneb Arktikas kõrgrõhuvöönd Gröönimaast Novaja Zemljani ning see sunnib tsükloneid Norra merelt taganema lõuna poole. Võimas kõrgrõhuala vallutab suurema osa ka Venemaa Euroopa osast. Sademete tõenäosus väheneb. Tuul pöördub kagust itta ja nõrgeneb. Õhutemperatuur langeb -10...-15, idapiiri lähedal -17...-20°C-ni.

Laupäeval võib tekkida uus kõrgrõhukese Põhja-Skandinaavia ja Koola poolsaare kohal. Sademete tõenäosus on väike. Puhub idatuul. Külma on -15...-20, Kirde- ja Kagu-Eestis võimalik -23°C.

Pühapäeval-esmaspäeval mõjutab ilma valdavalt kõrgrõhuala. Õhutemperatuur on sisemaal -20.. -25°C.