Riista testides selgus kodutarbija jaoks mitugi puudust: see oli suur, raske ja üsna kohmakas.


Kaasmaalasest inseneri Sven Carlstedti abiga kavandas ta väiksema ja mugavama masina, ning koputas petrooleumilampe tootva firma Lux uksele. Tänu elektri avastamisele vajas firma uut tegevusala – tolmuimejate tootmine oli juba varemgi koosolekul kõne alla tulnud.


Isand Wenner-Greni müügitegevus algas 1912. aastal ja osutus kodumaal üliedukaks. Ka  muu Euroopa turu vallutamine käis imekähku, aasta hiljem oli mudel Lux 1 eriti puhtusest lugupidavate sakslaste hulgas ülimenukas. Peatselt vooris arvukalt tellimusi ka Prantsusmaalt ning Inglismaalt.


Kuid tolmuimeja polnud sugugi odav lõbu, tänapäevasesse vääringusse ümberarvutatult tuleks selle hinnaks kuni sada tuhat krooni! Aga ainuüksi Rootsi kuningalossi osteti selliseid riistu kokku viis.


Ei läinud kuigi kaua, kui Axel Wenner-Gren ostis ära kogu Luxi, seejärel ka tolmuimejatele mootoreid tootva Elektromekaniska AB ja pani 1919. aastal  oma  firmade leivad ühte kappi: sündis Electrolux. Osava turundustöö tulemusel oli Electroluxil kümme aastat hiljem jalg maas igal mandril.


1930ndate keskel oli Axel Wenner-Gren üks maailma rikkamaid mehi, ta kolis Bahamale ja sõbrunes seal Windsori hertsogiga. Pärastsõjaaegseid pensionipäevi sisustas ta erinevate tegevustega, mille hulka kuulusid nii üleameerikaliste raudteeliinide rajamine, arvutitehnoloogia arendamine kui ka antropoloogia-alased uuringud. Ta suri aastal 1961.

Electrolux aga on läbi aastate tema põhimõtteid järginud – uuri tarbija vajadusi ja kasuta parimaid disainereid – ning vääramatult oma teed kulgenud. Imuritele lisandusid teisedki kodumasinad. Tänaseks on firma ühe katuse alla kogunud arvukalt kaubamärke (AEG, Zanussi, Eureka, Frigidaire).


Igal aastal müüakse 150 maal kokku üle 40 miljoni toote, paljud neist ka imurid. Tuntumad ning auhindugi pälvinud on allergikutele tuttav Oxygen; maailma esimene robot-tolmuimeja Trilobite, maailma vaikseim imur Ultra Silencer ning disainiikooniks tõusnud juhtmeta käsitolmuimeja Ergorapido.


Oluliseks teguriks seadme ostul on kujunenud energiakulu. Tänavu aprillis esitles Electrolux maailmaturul kasvava keskkonnateadlikkuse mõjul sündinud uut “rohelist” tolmuimejat Ultra Silencer Greeni, mis kasutab varasemast vähem energiat ja mida võib kutsuda ka maailma esimeseks öko-imuriks. Tõsi, Green ei ole veel päris komposteeritav, aga selle tootmise tehnoprotsess on vähem energiamahukas ning masin ise valmib 55% ulatuses taaskasutatud plastmassist. Ehk olemegi peatselt jõudmas sinna, et tolmust oled sa tulnud ja tolmuks pead sa saama...