Tederi ihuarsti Aleksander Lamp-Petrone sõnul tekkisid hallutsinatsioonid pärast sinise kärbseseene söömist umbes kuu aega tagasi Lõuna-Ameerikas ning võtsid väga konkreetse kuju. "Kantsleri hinnangul tõsteti käibemaksu põhiseaduse vastaselt, sest maksutõusust teatati ette liiga vähe aega," selgitas Lamp-Petrone. "Loomulikult ei jätnud ta seda ütlemata ka oma sõpradele riigikogus."

Arsti sõnul oli lisaks ajatajule tõsiselt häiritud ka Tederi närvisüsteem. "Ta hakkas ennast pidama kahe peaga Hitleriks. Kui ma uurisin, miks ta seda arvab, selgitas patsient mulle, et põhimõtteliselt oli Hitler samuti kantsler nagu temagi. Aga et inimesed neid segamini ei ajaks, peab temal olema kaks pead. Aeg on ju edasi läinud, selgitas Teder," rääkis ihuarst.

Mükoloog Anne Raitviiru väitel sisaldab sinine kärbseseen (Amanita cyanopus) vähem muskariini kui Eestis laialt levinud punane kärbseseen (Amanita muscaria), kuid selle toime on pikaajalisem. Seen kasvab ainult Lõuna-Ameerika riigis Guyanas Pakaraima mägedes, on ebameeldiva kloriinilõhnaga ning maitseb nagu kanapoeg shirataki nuudlitega.

Küsimusele, mis võis ajendada õiguskantslerit reisima nii eksootilisesse ja kõrvalisse paika nagu Guyana mäed, vastas Raitviir: "Ilmselt oli see viimane paik maa peal, kust ta lootis õigust leida."

Mükoloog oletab, et tõenäoliselt pettus Teder ka Pakaraima õigussüsteemis, tundis seejärel teravat nälga ning hakkas esimesi ettejuhtuvaid seeni sööma.

Narkoloog Ilmar Mõttuse sõnul on täiesti tavaline, et sinist kärbseseent manustanud inimene kaotab ajataju ning reaalsuses väga pikad ajavahemikud nagu näiteks käibemaksu tõstmisest etteteatamise ja seaduse rakendumise vaheline periood tunduvad talle imelühikestena.

"Päevad jooksevad nagu kiirluubis ja haiget haarab piinav hirm tegemata jäänud tegude pärast," selgitas Mõttus.

Pealtnägijate kinnitusel kuulis Teder hallutsinatsioonide kütkes olles ka hääli. Nii ütles talle põhiseadus, et riik ei tohi kehtestada uusi korraldusi üleöö ja meelevaldselt. Hääl toonitas, et eriti puudutab see käibemaksu, mille tõstmine riivab kõiki inimesi. Seetõttu saatis õiguskantsler riigikogule ettepaneku viia käibemaksuseadust muutnud seadus põhiseadusega kooskõlla ning tõsta tema palka 20%, sest teine pea tahab ju ka süüa ning padjapüürid kuluvad poole kiiremini.

Tänaseks on mürgistuse sümptomid kadunud. Ihuarsti sõnul tunneb Teder ennast hästi ning käib hommikuti metsas jooksmas. "Kuigi sinise kärbseseene puhul ei saa välistada ka hilisemaid tüsistusi," hoiatab Lamp-Petrone.