Indrek ei taha teistest erineda. Jookseb, hüppab, tantsib, loeb luuletust, joonistab, lennutab tuulelohet, sõidab rattaga. Nutab, kui on kurb, ja naerab, kui on rõõmus. Operatsioonide, narkooside, keemiaravi tõttu pole Indreku jalad nii tugevad, kui peaks. Ta komistab ja kukub sageli. Samuti pole ta kõne nii arenenud, kui peaks.

Sel kolmapäeval sai Indrek nelja-aastaseks. Ta sündis kaks kuud enne tähtaega. Tegelikult pidanuks ta sünnipäev olema alles märtsis. Enneaegsuse arengupeetuse ületanud, seejärel vähi süül vasaku munandi kaotanud poiss on pidanud nii palju kannatama, et pole kahtlust –kunagi teeb ta suuri tegusid.

Hetkel peavad tema vanemad pöialt, et suvel Indreku kopsust leitud tükikesed pole vähi haarmed. Tõde selgub jaanuaris.

Südasuvel korraldas MTÜ Naerata Ometi Indreku taastusraviks annetuskampaania. Vaevalt kuu ajaga annetati vapra väikemehe heaks üle 300 000 krooni.

Kuid läinud nädalal pöördus Indreku isa Toomas Tamm politseisse kuriteoteatega. Ta süüdistab korjanduse korraldanud MTÜd oma poja ärakasutamises ning kergeusklikelt annetajatelt veerand miljoni krooni väljapetmises.

Kogutud rahast jõudis Indrekuni vaid iga kuues kroon – kokku 55 000. Isa arvates rikastusid poissi “reklaampardina” kasutanud “heategijad” alusetult.

Esimest korda heategevuslike kampaaniate ajaloos peab politsei uurima, kas projekti “Aita Indrekut” raames kogutud raha ikka läks haigete abistamiseks. Põhja prefektuuri majanduskuritegude talitusejuht Rain Kuus: “Menetlus on alustatud kelmuse tunnustel.”

Esialgu ei kahtlustata kedagi, kriminaalsüüst rääkida on vara. Politsei uurib MTÜ arvepidamist, et kontrollida Toomas Tamme väiteid.Ent tõdemaks, et hea algatus lõppes skandaali ja solvangutega, kus ainsaks kannatajaks on niigi vaevatud väikemees, pole vaja politsei või prokuratuuri pitsereid ega pookstaveid.

MTÜ Naerata Ometi juhid on veendunud, et nad pole seaduse vastu eksinud. “Algusest peale oli jutt, et Indreku heaks kogutakse 40 000 –50 000 krooni. Meie viga oli see, et summat ei pandud kuhugi kirja,”ütleb MTÜ arendusjuht Jüri Murumägi.

Ta peab probleemide allikaks poisi isa Toomas Tamme, kes osutus “raskeks persooniks”. Murumägi paneb imeks, et Tamm ei suuda taibata, et abi vajavaid lapsi on sadu ja edukas kampaania lubab aidata paljusid.

“Ühel hetkel läks jutt sellele, et auto tahaks parandamist ja kasvuhoone klaasid vahetamist ning interneti ja üüri eest on vaja tasuda,” lisab MTÜ tegevjuht Triin Turu. “Meenutasime, et annetuse eesmärk oli abistamine ravikulude osas. Meie täitsime kokkulepet, aga isa polnud rahul.”

Kuid kas see oli nii?

Kampaania käivitus 1. juulil lehtedes lugudega haigest poisist ning üleskutsetega: “Aita väikest Indrekut!”

Üleskutsetest polnud võimalik teisiti aru saada, kui et raha kogutakse vaid Indreku jaoks. Sõna-sõnalt – “Indrekut on võimalik toetada…” ja arvenumbrid.

Ei sõnagi, et sihikul on kindel rahasumma ning iga ülejääv kroon läheb Indreku saatusekaaslastele. Meenub, et kahe aasta taguse skandaalse ihtüoosi-kampaania plakatitel oli selgelt kirjas – rahak ogutakse 20 ihtüoosi põdeva lapse, mitte ainult plakatil poseeriva Nestori heaks.

Kolm nädalat pärast kampaania algust ilmus MTÜ Naerata Ometi pressiteade: “Indreku taastusraviks vajaminev summa on kokku kogutud,ent kampaania jätkub veel 10 päeva. Koostöös Vähiliiduga püüame aidata ka teisi vähihaigeid lapsi.“

3. augustil kampaania lõppemise pressiteates mainiti esimest korda konkreetset summat: “[Indreku] taastusraviks koguti üle 50 000 krooni.” Mis sest, et koos oli juba 250 000 krooni.

Raha, mida Toomas Tamm pidas enda perele kuuluvaks, sest “keda muud lahked annetajad võisid silmas pidada”.

Tamm kinnitab, et sellest hetkest tema pere unustatigi. “Kampaania lõpetamisele meid ei kutsutud, netilehte Indreku andmetega ja “heategijate” kontodega hoiti üleval aga veel kuu aega. Augustis koguti siin-seal “Indreku abistamiseks” sularaha. Mis see on, kui mitte pettus?”

Tamm nõudis MTÜ käest selgitusi, miks Indreku toetamine lõppes. “Seepeale hakati tegema etteheiteid – küll olevat mu telefon liiga kallis, küll korter liiga hea. Lõpuks visati mulle ette Värska Sanatooriumi arve, et ööbisin poja taastusravi seansi ajal sviidis. Mulle öeldi – kui neid rahule ei jäta, pannakse sviidis ööbimine suure kella külge. Aga ma ei kartnud seda, sest sviidis ööbisin sanatooriumi-rahva vastutulekul, kes tegid meile suure soodustuse.”

Ometi sai just sviidi-lugu kaalukeeleks, miks Indreku kampaania lõppes Tammede jaoks inetult.

“Meie arvates kasutas ta raha ebaotstarbeliselt,” põhjendas Triin Turu oktoobris ETV saates “Ringvaade”, miks MTÜ keeldus Toomas Tamme nõudmiste täitmisest.

Turu kinnitab, et Indreku-kampaaniast “üle jäänud” 191 000 krooni ootab uusi abivajajaid. “Detsembris tegime väikese kingituse noortele emadele Vanalinna Hariduskolleegiumis. Kohe on algamas projekt 7-aastasele tüdrukule ratastooli ostmiseks. Viivitus tuli sellest, et lükkasime projektid uude aastasse, kus oleme tulumaksu-soodustuse nimekirjas. Nii on lihtsam abivajajaid aidata.”

Indreku isa ajab see jutt naerma: “Kas nad suvel ei teadnud, et peavad tulumaksu maksma? Need “heategijad” kasutasid minu poega ära! Nad valetasid poisi tervisliku seisundi palju halvemaks (peaaegu üleni halvatud ja vaimselt alaarenenud ), et saada rahvalt kätte võimalikult palju raha. Kuidas annetajad – vanurid ja üksikemad, kes just minu poega toetada tahtsid – meisse nüüd suhtuvad?”

Annetajaid oli kokku üle 2000. Eks­press rääkis mitmega neist.Näiteks Heikki tunnistas, et juhtunu “on pannud mind olukorda, kus ma ei taha enam kunagi mitte kellelegi annetada. Tunnen end petetuna ja arvan, et seadusandjad võiksid asja üle mõelda – annetajal võiks olla õigus teada, mida tema antud rahaga tehakse.”

Heikki lisas, et ta märkis ülekandele, et „raha on mõeldud Indrekule, mitte MTÜ-le”.

Inna teatas aga, et “kui raha kogunes oodatust rohkem, on loomulik,et sellest jätkub rohkem kui ühele lapsele. Võimalik, et osapooled ei saanud teineteisest lihtsalt aru. Mina ei usu, et keegi kedagi petta tahtis.”

“Minu jaoks andis juhtunu õppetunni, et alati tuleb vormistada kõik kirjalikult. Inimesed muutuvad ahneks ja siis on pahandust kui palju,”ütleb Jüri Murumägi.

“Kas teie tahaksite, et sellised inimesed jätkaksid su poja nimel kokku aetud rahaga heategevuse mängimist, või tahaksite selliste kelmide tegevuse peatada?” põrutab Toomas Tamm.

Väike Indrek ei ütle midagi. Tema unistab kohtumisest päris jõuluvanaga. Küllasõit Lapimaale lükkus vähemalt aasta võrra edasi.

Isa palub haige poja tarbeks abi

Toomas Tamm palub Eesti rahvalt jätkuvalt abi, et kiirendada poja lõplikku paranemist.

Indrek Tamme konto number on 221030441078.

EITAB EKSIMUSI: MTÜ Naerata Ometi juht Triin Turu aga leiab, et väikese Indreku isa läks lihtsalt ahneks. (MTÜ kodulehekülg)