TED-konverentside eeskujul toimuv TEDxTallinn on ühe maailma tuntuima kodanikualgatuse rakuke Eestis, mis toimub juba kolmandat aastat ainult tänu kohalike algatajate ja osalejate entusiasmile ning soovile aidata kaasa heade ideede levikule. "Ei mingit müüki ega kommertsi, ainult energiat ja inspiratsiooni," nagu üks vabatahtlik abiline selle sõnastas. Kuigi TEDxTallinna korraldatakse sõltumatult TED konverentsidest, võimaldab üritus kohaletulijatel saada osa sarnasest kogemusest, kus oma eriala silmapaistvad tegelased peavad nö. "oma elu kõne". Tänavu on TEDxTallinn erakordne, kuna on esmakordselt rahvusvaheline ja nii suurele publikule.

Seekordsel TEDxTallinnal esinevad tunnustatud heaolu-uuringute ekspert Nic Marks, Umeå Disainiinstituudi rektor Anna Valtonen, säästva eluviisi edendaja Erkki Peetsalu, soome-ugri rahvaste uurija Eva Toulouze, alternatiivenergeetika teadlane Dieter Meissner, kodanikuühiskonna aktivist Mona Mägi, tuumafüüsik Andi Hektor, Tallinna Ülikooli rektor Rein Raud ja mitmed teised säravad isiksused Eestist ja mujalt Euroopast. 

"Kui kasvõi üks hea mõte või uus algatus sel erilisel sündmusel tuult tiibadesse saab, võime korraldajatena ürituse õnnestunuks lugeda," ütles TEDxTallinna meeskonna üks eestvedaja Jannus Jaska.

Rahvusvaheliselt tuntud TED-konverentside eeskujul kolmandat korda toimuv TEDxTallinn on osa maailma ühest mõjukamast kodanikualgatusest, mis saab teoks ainult tänu kohalike huviliste entusiasmile ning soovile aidata kaasa heade ideede levikule. TED-konverentse on nimetatud maailma suurimaks helgete peade kokkutulekuks. Veebis kättesaadavad TED-kõned on nüüdseks kogunud miljoneid vaatajaid üle kogu maailma ja konverentsidel tekkinud sünergia on olnud aluseks mitmetele globaalset mõõtu kampaaniatele maailma parandamiseks.

Kõnedele saab kaasa elada ka veebiülekande kaudu TEDxTallinna kodulehel

-----------------------------

Esinejad:

Anna Valtonen - Umeå Disainiinstituudi rektor, kel on ette näidata silmapaistvaid tulemusi nii hariduse, disainmõtlemise kui tööstusdisaini edendamise vallas. Muuhulgas on Anna juhtinud Nokia disaini- ja arendustiimi ning osaleb mitmete haridusasutuste juhatuse töös, sealhulgas Aalto ülikoolis Soomes. TEDxTallinnal räägib ta hariduse ja disainmõtlemise ühendamisest parema tuleviku nimel.

Nic Marks - New Economics Foundationi asutajaliige ja alates 2001. aastast uurinud ühiskondade heaolunäitajaid, pakkudes välja uue lähenemise traditsioonilistele majanduskasvupõhisele lähenemisele. Ta on juhtinud „Õnneliku planeedi indeksi“ (Happy Planet Index) koostamist ja on aktiivselt selgitanud oma teadusuuringute praktilisi väljundeid nii poliitikutele, praktikutele kui ka avalikkusele. Tema räägib, kuidas mõõta ühiskonna heaolu.

Erkki Peetsalu - aastaid Eesti meedia- ja kommunikatsioonipõllul toimetanud Erkki jättis seitse aastat tagasi eduka karjääri linnas ja kolis perega Haanimaale elama. Elumuutus avardas nii isiklikke arusaamu kui innustas ellu kutsuma uusi kodanikealgatusi, teiste seas kodanikuportaalid bioneer.ee ja kylauudis.ee. TEDxTallinnal räägib ta õhinapõhisest elust ja kogukonnahüppest läbi oma kogemuse.

Eva Toulouze – Eestis elanud ja eesti keelt valdav prantslanna on soome-ugri rahvaste uurija, kes kutsub TEDxTallinnal kaasa mõtlema väikerahvaste identiteedist ja ellujäämisest ning sellest, kas eestlased peaksid end väikerahvana määratlema.

Mona Mägi – noor õpetaja ja kodanikuühiskonna aktivist, kes Noored Kooli programmi raames õpetab eestlasena vene koolis. Sõpradega asutas Mona mittetulundusühingu Tagurpidi Lavka, mille eesmärgiks on tõsta linnaelanike teadlikkust eestimaise toidu päritolust ja tuua kodusem toit linnainimesele lähemale. Mona kõneleb oma isikliku kogemuse põhjal eestlaste ja venelaste suhetest Eestis.

Dieter Meissner – Tallinna Tehnikaülikooli alternatiivenergeetikale pühendunud teadlane, räägib energiaallikatest tulevikus.

Leo Võhandu – emeriitprofessor, keda kogu oma kogemuse juures sütitab jätkuvalt matemaatika ja andmete süvaanalüüs. Tänaseni Tallinna Tehnikaülikoolis doktorante juhendav Leo räägib meile eksperimenteerimisest võimaliku tulevikuga ning kuidas teravam pilk ettevõtete tänasele tegevusele aitab tulevikku ennustada. Hoiatuseks, et tulemused ei pruugi meeldida, kui asi puudutab teie enda ettevõtet.

Maarja Kruusmaa – biorobootika professor, kelle maailmas on riide- ja kalarobot ning loendamatud noored, keda Maarja innustab leiutama. Maarja räägib TEDxTallinnal leiutamisest ning sellest, miks tuleks õpetada reaalteadlastele sotsiaalseid oskusi ning humanitaarteadlastele metoodilist lähenemist. Miks peaks saama ühes inimeses kokku tehniline taip, loovus ja kannatlikkus?

Andi Hektor – särasilmne põrgutimees ja tuumafüüsik, kes miljardite eest otsib osakesi, mida ei ole võib-olla olemas. Andi kodu on Universum, mis ei lõpe välisukse taga. TEDxTallinnal räägib Andi reaalteaduste olulisusest ja kuidas humanism selle kõigega otseselt seotud on.

Kadi Liis Saar – andekas ja sihikindel noor naine, kes õpib korraga kahes keskkoolis ja Cambridge’i ülikoolis, on tulnud maailmameistriks pranglimises ja teinud tipptasemel sporti. TEDxTallinnal räägib Kadi Liis, kuidas kaugetele eesmärkidele keskendumise asemel tuleb just täna erinevatele võimalustele avatud olla ja kuidas väikestest sammudest suur asi saab.