Ma olen terve elu olnud seotud Ameerika filmitööstusega. Esindasin Hamburgi stuudiot Bendestorf ning sõlmisin peamiselt tehinguid, mille tulemusena valmisid filmid nagu “Kuidas ma võitsin sõja” (John Lennoniga), “Odessa toimik” (John Voight) ja “Dollar” (Goldie Hawn ja Warren Beatty).

Miks rajasite oma stuudio Wisconsinisse?

Wisconsinisse kolisin täiesti juhuslikult, sest tahtsin oma lastele paremaid elutingimusi ja ostsin lõpuks 80aakrise farmi. Sel ajal tootsin ja lavastasin üle 50 tööstusalase filmi suurtest tööstusfirmadest klientidele. Selle raha eest sai stuudiot ehitada ja arendada (see oli ainus täiemahuline mängufilmistuudio Kesk-Läänes – toim).

Miks hakkasite õudusfilme tegema?

Tol ajal olid moes lühikesed õudus- ja ulmefilmid. Kuigi mulle see žanr ei meeldinud, teenisime selle abil elatist. Varsti pärast Wisconsinisse kolimist leidsin rühma eestlasi, kes elasid minu kodust 25 miili raadiuses. Üks minu sugulane ehitas Bloomville´i esimese Eesti luterliku kiriku.

Kas jälgite Eesti sündmusi?

Minu hea sõber Torontost, Jaanus Raudkivi saadab mulle vahel infot. Kuid ma ei tea tänapäeva Eesti poliitikast ja elust eriti palju.

Pärast 1992. aastat ei ole te Eestis käinud?

Toonane külaskäik oli minu jaoks raske – kurb oli näha oma maad nii halvas olukorras. Oletan, et ühinemine Euroopa Liiduga on toonud muudatusi ja et Viru hotell on paranenud. Olen siiski endiselt huvitatud sellest, et aidata käima lükata mõni Eestiga seotud filmiprojekt. On teil ettepanekuid?

Bill Rebane vastas küsimustele e-maili teel.

Illustratsioon

Wisconsin

Ameerika Reformipartei

ARP toetab: BILL REBANE kuberneriks

Turvalise, terve ja õitsva Wisconsini nimel

Bill Rebane – Baje@portup.com

Mr Rebane ei ole mitte ainult kogenud ja meisterlik filmitegija, kelle saavutuste tulemusel on filmitööstuses valminud rohkem kui 100 linateost. Sama palju kordi on võimeka mehe nimi nelja aastakümne jooksul esinenud tiitrites mitmesugustes filmitootmisega seotud funktsioonides. Kuid ta on ka filmitööstuse majanduspoolel palju saavutanud, olles vilunud nii filmide tootmise, turunduse, rahastamise kui ka levitamise alal.

Mr Rebase kohta on avaldatud mitmesuguseid artikleid ajakirjades Dunn & Bradstreet Report, U.S Business, Wisconsin Business, Variety, Hollywood Reporter, The Film Journal, Film International, Film Business ja paljudes teistes väljaannetes. Aastal 1991 määras Eesti Kongress ta Eesti Vabariigi esindajaks meedia- ja erikaubandusküsimustes.

Kantud riiklikku registrisse “Kes on kes Ameerika juhtivate ärimeeste seas, USA register 1993-1994.”

SAAVUTUSED:

1960 – Võttis esimest korda filmitööstuse ajaloos kasutusele 360kraadise filmimismeetodi, kus filmimiseks kasutati üht objektiivi ja filmi näitamiseks üht projektorit.

1967 – Tootis ja lavastas aasta parima turvateemalise filmi “Enne hädaolukorda”, millele National Safety Council ja Wausau Employers Insurance Co patronaaži all tegutsev üleriiklik turvanõukogu andsid kvaliteedi eriauhinna.

1975 – Kirjutas ja lavastas 1975. aastal 50 kõige enam kassat teeninud filmi hulka kuulunud “Hiidämblike sissetungi”, kus mängisid Alan Hale jr, Barbara Hale, Leslie Parish, Robert Easton ja Steve Brodie.

1971 kuni 1981  - Oli kümne aasta jooksul üks peamisi, kes algatas ja aitas luua seadusi, mille alusel loodi arenguameti juurde alaliselt tegutsev Wisconsini osariigi filmitööstuse edendamise sihtasutus (kuulub nüüd Wisconsini turismiameti haldusalasse).

2000 – Raamatu “Filmi rahastamine 2000” autor – filmitööstusealane käsiraamat filmide rahastamise ja levitamise võimalustest.

Soovi korral on võimalik saada täpsemat informatsiooni viidete ja/või allikate kohta

BILL REBANE KUBERNERIKS

Mõistlik valitsus suurepärasele osariigile

Bill Rebane – Baje@portup.com

Pildiallkirjad: AMBITSIOONIKAS EESTLANE: Osariigi kuberneri ametipostilt on nii mõnigi mees USA presidendiks valitud.

B-KATEGOORIA ÕUDUSKLASSIKA: “Monster A Go-Go” kasseti kaanekujundus. Kaader filmist “Hiidämblike sissetung”. Hiidämblikud ründavad vaikset Wisconsinit.