Miks linn on asunud jõuliselt eraomaniku huve kaitsma, küsivad hipodroomi kaitsvad MTÜ-d?

Hipodroomi ala arenguid on arutatud aastaid, tegelikult on seda arutatud ka erinevate huvigruppidega, ka MTÜdega - enne, kui konkreetseid lahendusi hakati pakkuma.

Ma ei tahaks küll kinnitada, et linn on jõuliselt hakanud kaitsma eraomanike ärihuve.

Vähetähtis pole ju see, et tegu on eraomandis oleva spordirajatisega, mida arendaja ei soovi jätkata. Kaaludes variante, mida sellisel juhul seal teha -- kas hipodroomi jätkamine just seal on linnale sedavõrd oluline, et tuleks sekkuda ja kinnistu omandada - leidsime, et linnal puudub nii huvi kui ka võimekus seda teha.

Miks puudub linnal huvi seda teha?

Hipodroom oleks võimalik säilitada, kui arendaja oleks asunud investeerima alasse, et viia tegevus aktiivsemaks. Kuna linnal selline võimekus puudus ja praegune omanik -- ega ka ükski teine arendaja -- vastavat soovi ei avaldanud, siis ei olegi muud teha. Üks võimalus oleks veel oodata, et tulevik midagi muudab, reserveerida see ala sotsiaalmaana. Aga hindasime seda võimalust lootusetuks. Kui ala kiratseb praegusel kujul edasi, siis tõenäosus, et see võetakse uuesti aktiivselt kasutusse, kahaneb iga päevaga.

Kuidas on põhjendatud üldplaneeringu muutmine, sotsiaalmaa muutmine äri- või elamumaaks?

Selle ala üldplaneering on koostatud 90ndate teises pooles ja vastu võetud 2001. aastal, kui Tallinna pikaajalised plaanid ja majanduslik suundumus polnud veel kõige selgem. Mõnede suuremate objektide puhul ei vaadatud võimalikku arengut, vaid fikseeriti olukord.

Üldplaneeringul on sotsiaalmaad tähistava roosa laigu taga kirjeldatud erinevaid kasutusalasid, ja hipodroom läks kirja kui spordirajatis, mitte roheala või rekreatsiooniala. Seega pole hipodroomil kunagi olnudki otseselt rekreatsiooniala funktsiooni. Ja tal ei ole ka selles mõttes praegu väärtust, sest suuremale osale alast inimesed ei pääse. Ja kui räägime spordirajatistest, siis sportimise võimalused elanikele tagatakse.

Ühtlasi on võimalik tagada märksa mitmekesisemaid funktsioone, kui kitsalt traavispordiga tegeleva ringkonna vajaduste rahuldamine.

Tänase hipodroomi puhul on ka parkimisvõimalused sisuliselt olematud. Kui seal mõni suurem üritus aset leiab, siis toimub parkimine tänavatel ja kaubanduskeskuste juures.

Kahtlemata oleks parkimine ka sellel territooriumil võimalik, aga see eeldaks märkimisväärseid ümberehitusi.

Kas linn on sundseisus?

Ei ütleks nii. Lihtsalt need ettepanekud, mida arendaja on detailplaneeringuga teinud, on linnale vastuvõetavad arengud selles piirkonnas. Alati on nii, et ei pruugi olla üks stsenaarium. Kui oleks huvigrupp, kes oleks selgelt seisnud hipodroomi arendamise taga, siis kahtlemata poleks see olnud vastuvõetamatu. Küll ei saa vastuvõetavaks pidada, et see ala jääks linnaruumi poolkinniseks ja vähekasutatavaks.

Kas saate kinnitada siis, et linna huvid on hästi kaitstud?

Linna huvid, mis me oleme formuleerinud eskiisi hinnates, saavad olema hästi kaitstud.