Laar teatas Eesti Ekspressile, et ootab presidendi ettepanekut Riigikogule.

Rootsi taustaga Jaan Männiku volitused Eesti Panga nõukogu esimehena lõpevad tänavu 12. juunil. Tema šansid samas ametis jätkata on väikesed.

Võimalike kandidaatidena nähakse ka nõukogu praeguseid liikmeid, majandusprofessoreid Enn Listrat (Tallinna Tehnikaülikool) ja Urmas Varblast (Tartu Ülikool).

Kaks korda Eesti valitsust juhtinud ja laia maailma poliitikaringkondadeski edukate majandusreformide läbiviimisega legendiks muutunud Laar on nende seast säravaim tegelane.

Laar ütles küll esimest korda peaministriks olles valitsuse pressikonverentsil kuulsad sõnad "likviidsus tuleb likvideerida", kuid see oli juhuslik lapsus. Laaril pole tegevpankuri kogemust, kuid ta kuulus aastatel 2006-2007 Rootsi Swedbank grupi nõukokku ja sai seal hea kogemuse, kuidas töötab rahvusvahelise haardega rahandusettevõte.

Pärast aastatagust insulti ratastooli aheldatud Laar vabaneks Eesti Panga nõukogu esimehena vajadusest töötada Toompeal riigikogu saadikuna.

Ta poleks ka ainus invaliidist kõrge rahandustegelane eurosüsteemis – kogu maailm teab Saksamaa rahandusministrit Wolfgang Schäublet, kes sattus pärast mõrvakatset samuti ratastooli.

Eesti Pangas võtaks Laari vastu üks hea liitlane – panga president Ardo Hansson, kes töötas Laari esimeses valitsuses tema majandusnõunikuna.

Nõukogu esimehe kandidaadid valitakse välja lähiajal, sest tema ametisse nimetamine võtab omajagu aega. Kandidaadi esitab Toomas Hendrik Ilves, presidendi valiku peab heaks kiitma riigikogu ja ta peab enne tööle asumist läbima julgeolekukontrolli.

President Ilves püüab järgida põhimõtet, et põhiseaduslikud ametikohad nagu õiguskantsleri või Riigikohtu esimehe oma ei läheks poliitikute kätte. Samas pole Laar pärast haigust Eesti poliitika juhtimises enam aktiivselt osalenud. Ehk palju sõltub tema tervisest ja tahtest.

Loe täismahus artiklit Eesti Ekspressi tasulisest versioonist