IRLi põhikirja kohaselt ei võeta erakonna liikmeks kedagi, “kes oma varasema tegevuse või käitumise tulemusel kujunenud maine tõttu kahjustab olulisel määral erakonna mainet”.

Alates 2011. aasta algusest on IRLi kandnud oma liikmete nimekirja vähemalt 13 isikut, keda on kohtulikult karistatud. Neist mitmed on mõistetud süüdi korduvalt ja nad on kandnud karistust vanglas.

Ekspress avastas kurjategijate kuulumise IRLi juhuslikult. Nimelt uuris Ekspress levinud müüti, et IRLi valitsetakse enne sisevalimisi värvatud uute liikmete abil.

Eelmisel aastal NO99 Teatri poolt tehtud Valimiskooli kolmas osa esitas 2010. aasta suurkogu kohta sellise versiooni: “Jaanuari alguses raporteeritakse: erakonda on lisandunud 9000 liige. Kõigest kuu ajaga toovad nn. äraostmatud erakonda juurde aga veel enam kui pool tuhat liiget. Kasutatakse erinevaid taktikaid. Kõige tavalisem on äraostmine. 800 krooni igale uuele liikmele. Kõiki uusi liikmeid on juhendatud, kuidas ja kelle poolt hääletada. Res Publica teeb siin puhta töö, nad on võitnud.”

13. augustil 2011 Kopra talus toimunud volikogul teatas IRLi aseesimees Juhan Parts: “Süüdistatakse, et üldkogudele toodi bussidega venelasi, ahve, lollpäid. See on valesüüdistus! Unustage see valesüüdistus!”

Ekspress otsustas kontrollida, kellel on õigus — kas “Valimiskoolil” või Partsil?

Selleks analüüsisime partei liikmete nimekirja (ligi 10 000 nime) ning võrdlesime seda 2010. ja 2012. aasta suurkogudel osalenute nimekirjadega. Osalust suurkogudel oli oma allkirjaga kinnitanud vastavalt vastavalt 2039 ja 1767 nime. Samuti kasutasime mitmesuguseid avalikke andmebaase.

Suure andmemahu tõttu võttis analüüs aega mitu kuud ning sai valmis just nüüd. Seega pole sel neljapäeval ilmuval artiklil mingit seost eelmisel nädalal lahvatanud parteide rahastamise skandaaliga. 

Loe homsest Ekspressist põhjalikku ülevaadet kurjategijatest IRLi ridades.