Vabanes järjekordselt, sest alates 2007. aastast oli kohus Rauda peksmise, varastamise ja autode rüüstamise eest korduvalt karistanud. Viimane karistus seostus otseselt vanglaga. 2010. aastal õhutas Raud oma kambrikaaslast madratsit süütama. Puhkenud tulekahju sundis kinnipeetavaid evakueerima ning põhjustas riigile üle 10 000 krooni kahju.

Järgmine tähtis päev Raua uues elus oli 9. jaanuar 2012. Sel päeval võttis Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) Jõgevamaa piirkond ta oma liikmeks.

28. jaanuaril viibis Raud Tallinnas Solarise keskuses partei suurkogul. Endiste respublikaanide ja isamaaliste „kampsunite“ vahel käis äge rebimine parteijuhi koha nimel.

Mart Laar oli teatanud ameti maha panemisest. Uueks liidriks tahtsid saada Urmas Reinsalu, Andres Herkel ja Liisa Pakosta.

Iga hääl luges. Sealhulgas Raua oma.

Ja tema nelja kaaslase omad, kes kuulusid samuti värskelt IRLi Jõgevamaa piirkonda:
Stanislav Ossipov (20) vabanes vanglast 1. juulil 2011. Valeraha levitanud noormees esines parteipaberites nime all „Stanislav Osinov“, aga oma õige isikukoodiga. Tema kaasalöömist suurkogul ei takistanud pisiasi, et partei vormistas ta liikmeks alles kaks nädalat hiljem.

Konstantin Djadevit (21) karistas Viru maakohus 10. mail 2011 tingimisi vangistusega, kokku kaheksa kuuga. See oli vargale ja roolijoodikule juba kaheksas kriminaalkaristus. IRL võttis ta liikmeks mullu 8. detsembril.

Nooruses vangis istunud kalur ­Semjon Šutakil (25) oli kohtusse asja viimati mullu 8. juunil. Ta üritas edutult vaidlustada 600eurost rahatrahvi, mille sai Peipsi järve piirkonnas keskkonnainspektori peatumiskäsu täitmatajätmise eest. Šutak kuulub IRLi 9. jaanuarist.

Ka kalur Aleksandr Kaiva (46) võib end samast päevast lugeda IRLi täie­­õiguslikuks liikmeks. 2004. aastal mõistis Narva kohus mehele narkoäri eest viieaastase vanglakaristuse.

Loe põhjalikku käsitlust tasulisest versioonist, digi- või paberlehest.