Igal aastal sureb 400 islandlast tubakaga seotud haigustesse enneaegset surma. Seda on kümme korda rohkem kui liiklusõnnetustes, seisab Arstide Liidu eestseisuse ja suurkogu avalduses.

Arstide hinnangul on suitsetamine islandlaste tervise probleem number 1. Umbes 20% rahvastikust suitsetab pidevalt. Kõige tähtsamaks peavad islandi arstid ennetustööd noorsoo hulgas. Samuti laidavad nad olukorda, kus avalikus kohas (väljas) suitsetamine on lubatud.

„Pärast seda, kui restoranides ja baarides keelati suitsetamine, on vähki haigestumine mittesuitsetavate meeste hulgas vähenenud 20%," teatavad arstid.

Neljapäeval toimub Arstide Liidu tubakavastase võitluse konverents, kus osalevad poliitiliste parteide juhtfiguurid, kohalike omavalitsuste, spordiliitude, koolide jt organisatsioonide esindajad. Seal jõuab Liidu teatel arutluse ette arstide idee: keelata tubaka vabamüük Islandi territooriumil.

Milline saab olema väitluse „indiviidi vaba tahe vs riiklik sekkumine" tulemus, saab veel näha, kuid Island on ka varem silma paistnud ekstraordinaarsete otsustega.